Pad tot huidige pagina

Het is oké om niet oké te zijn

Programmamanager Thrive

Juul van Hoof is programmamanager bij Thrive Amsterdam mentaal gezond. Daar werkt ze samen met haar team aan het mentaal weerbaarder maken van Amsterdammers.

Mentale problemen in de stad

Juul legt uit waarom Thrive bestaat: “Het doel van Thrive is om de collectieve veerkracht van de stad te vergroten. Meer dan de helft van de Amsterdamse jongeren heeft een vorm van mentale klachten. Dat is best veel. En de cijfers liggen voor jongeren en volwassenen gemiddeld iets hoger dan in de rest van Nederland. Maar ze zijn wel vergelijkbaar met Den Haag, Rotterdam en Utrecht.”

De stad kan een bron van mentale energie zijn, legt Juul uit. “Het is een plek waar je individueel kunt leven, met de vrijheid om jezelf te zijn. Met allerlei voorzieningen om je heen en goed openbaar vervoer. Maar het werkt ook de andere kant op. Leven en wonen in de stad is duurder en er is relatief weinig openbaar groen. Als je dicht op elkaar woont in een drukke omgeving met veel lawaai doet dat iets met je. In een stad kom je veel mensen tegen, maar bijna niemand kent jou. Dat kan het gevoel van alleen zijn vergroten. We weten dat al dit soort factoren het leven net iets pittiger maken."

Juist door het bespreekbaar te maken dat het leven soms zwaar is, krijg je lucht.

Praten helpt

Maar dat het leven soms pittiger is hoeft niet perse te betekenen dat dit erg is: “We willen ook benadrukken dat het oké is om niet oké te zijn. Iedereen loopt wel eens tegen uitdagingen in het leven aan of met de ziel onder de arm. We willen ervaringen niet bagatelliseren, maar we willen ook niet medicaliseren. Als je tegen zware problemen of trauma’s aanloopt moet je psychologische ondersteuning kunnen krijgen. Maar vaak is dat ook niet nodig.”

Juul vervolgt: “Het is normaal dat het tegenzit als jij je tentamen niet haalt, of je ouders gaan scheiden. Dat je je dan uit het veld geslagen voelt. Juist door het bespreekbaar te maken dat het leven soms zwaar is, krijg je lucht."

Zelf je veerkracht vergroten

Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen, vertelt Juul. “We noemen dat de mentale schijf van 5. Je veerkracht wordt groter als je rust inplant, social media gebruik beperkt, praat over je problemen, investeert in sociale contacten en voldoende beweegt."

Wat Thrive doet

Er zijn tal van activiteiten in de stad die helpen bij deze mentale schijf van 5. Juul: "We brengen de organisaties achter deze activiteiten onder de aandacht van Amsterdammers en we verbinden ze aan elkaar. Ook helpen we ze om het gesprek over mentale gezondheid aan te gaan. Met name de organisaties die zich inzetten voor groepen waar de mentale gezondheid momenteel in de knel komt: bijvoorbeeld migranten, jongeren, studenten en de queer gemeenschap.”

Buurtaanpak

Juul: “We ondersteunen bijvoorbeeld het gesprek in buurthuizen waar mensen al komen voor een koffieochtend. Of bij sportclubs. Dit soort organisaties zien dingen. Dus als iemand opeens stiller wordt, of sportlessen gaat afzeggen, dan is het goed om even een praatje te maken. We vragen begeleiders van dat soort ontmoetingsmogelijkheden wat ze nodig hebben om zo'n gesprek beter te kunnen voeren.”

Gesprekskaarten

“We hebben een gesprekskaartenspel ontwikkeld met 30 kaarten die op een positieve manier helpen het gesprek te openen”, vertelt Juul. “En dan kan het zomaar zijn dat er tijdens een koffieochtendje een dieper gesprek ontstaat. Dat iemand vertelt: Nou, ik maak me zorgen over mijn zoon, want ik weet niet altijd waar die uithangt. En dat iemand anders dan zegt: Oh, daar lig ik ook wel eens wakker van."

Juul geeft nog een voorbeeld: “Bij De Week van de Mentale Gezondheid hadden we een glazen kas neergezet op het Holendrechtplein in Zuidoost. Buurtbewoners kwamen op ons geïmproviseerde terrasje zitten en gingen met ons in gesprek. Over de parkieten die in de buurt vliegen, tot en met mensen die vertelden: Ik ben als tiener van Suriname naar Nederland gekomen en ik heb het soms nog wel eens moeilijk met de cultuurverschillen. Maar ook kinderen die helemaal blij werden van dat spelletje met de kaarten. Wat mij het meeste raakte is dat eigenlijk zoveel mensen om een praatje verlegen zitten. Ik dacht dat we allemaal zo gehaast waren. Maar mensen vinden het gewoon fijn om gehoord en gezien te worden.”