Minder stigma goed voor seksueel welzijn en weerbaarheid
Joël Illidge is gezondheidswetenschapper bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid. Hij vertelt over hoe stigma’s tegen LHBTI+’ers invloed hebben op het preventiewerk van de GGD. “Niet iedereen ziet nog het belang van LHBTI+-rechten in. Je moet het blijven herhalen.”
Voorlichting over seksueel plezier en welzijn
“Leerlingen krijgen seksuele voorlichting op school, maar die is vaak niet gericht op LHBTI+’ers,” legt Joël uit. “Er zijn bijvoorbeeld leraren die weigeren voorlichting te geven over homoseksualiteit. De voorlichting die er is, is vaak functioneel: zo werkt het. Wij geven ook voorlichting, maar wij hebben het meer over seksueel plezier en welzijn. Hoe kun je dat zoveel mogelijk optimaliseren? Wat heb je daarvoor nodig? Natuurlijk praten we over soa’s en hiv-preventie, maar we hebben het ook over consent en weerbaarheid.”
Praten over preventie
Joël noemt een aantal plekken waar LHBTI+’ers ongedwongen, zonder stigma’s, over preventie kunnen praten: “Jongeren en mannen die seks hebben met mannen kunnen bijvoorbeeld terecht op de Sense-spreekuren Daar kun je vragen stellen aan een speciale Sense-verpleegkundige over zaken als gender, seksualiteit en soa."
"En we hebben yoursex.nl Die website helpt mannen die seks hebben met mannen bij het kiezen van het juiste preventiemiddel tegen soa of hiv. Stel, je hebt een open relatie met je partner. Je gaat een avondje naar een club en ontmoet iemand met wie je graag naar bed wil. Maar je weet niet of je date hiv heeft. Wat kun je doen om jezelf en je partner te beschermen? Je kunt dan denken aan PrEP maar ook bijvoorbeeld aan een vaccinatie tegen hepatitis B Yoursex.nl maakt dat soort keuzes makkelijker.”
Het is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld om je te laten testen op soa's.
Testen en vaccineren zonder stigma
Joël: “Ons preventieteam wil zo laagdrempelig mogelijk seksuele gezondheid aanbieden aan een kwetsbare doelgroep, en daarbij het stigma op testen en vaccineren verlagen. Zo hebben we testacties op sekslocaties in gay sauna’s en bars met darkrooms. En we organiseren met Soa Aids Nederland ook avonden voor mannen die seks hebben met mannen binnen de groep statushouders, ongedocumenteerden en asielzoekers. We bieden hen gratis soa-testen en hepatitis-B-vaccinaties aan. Zo proberen we duidelijk te maken dat het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld is om je te laten testen, en dat het niet zo eng is om de uitslag van je soa-test te krijgen.”
Soms moet het preventieteam ingewikkelde keuzes maken: “Een goed voorbeeld van hoe stigma tegen kan werken was onze testbus op het Kwakufestival. Iedereen kon zich daar laten testen. We hadden expres de ingang van de testbus een beetje verstopt. Maar toch vonden mensen het eng om langs te komen. Want ja, misschien denkt iemand dat je een soa hebt. Maar als je de ingang helemaal afdekt ben je niet zichtbaar en komt er ook niemand langs. Dat was wel even balanceren op een dun koord: hoe kun je door zichtbaar te zijn vechten tegen stigma, en tegelijkertijd een veilige omgeving creëren voor de mensen voor wie je het doet?”
Niet achterover leunen
We moeten de preventieboodschap blijven herhalen, legt Joël uit, maar dat is niet het enige: “Het is belangrijk om stil te staan bij de verworven rechten van de LHBTI+-gemeenschap. Het kan altijd gebeuren dat we stappen terug zetten, dus we kunnen niet achterover leunen. Want we zien helaas nog steeds veel gevallen van homofobie, bifobie, transfobie en interseksefobie . Dat moeten we niet toelaten, en daarom is het goed hier bij stil te blijven staan.”
Meer informatie
Lees meer over het Centrum voor Seksuele Gezondheid Amsterdam