De ergste schimmelproblemen in huis kun je voorkomen
Rob van Strien is Adviseur Milieu en Gezondheid en weet alles over schimmels: “Eigenlijk heeft iedereen wel schimmel in huis, bijvoorbeeld in de kitranden bij de douche. Ik ook wel eens. Dat valt vrijwel niet te voorkomen, en is niet meteen een gezondheidsprobleem. Maar als het in de slaap- of woonkamer zit is het wél belangrijk om te handelen."
Luchtwegklachten
Rob legt uit dat mensen met schimmels in hun woonkamer of slaapkamer vaker last hebben van astma en andere luchtwegklachten. “Schimmel moet je meteen verwijderen, en je moet zorgen dat ze niet meer terugkomen."
Rob: "Schimmels kun je het beste verwijderen met een goedgekeurd middel. Maar in veel van die middelen zit chloor en dat is niet gezond als je luchtwegproblemen hebt. Het beste is dus te zoeken naar een schimmelverdelger zonder chloor.”
Schimmel is best een groot probleem volgens Rob: “Bij de gezondheidsmonitor in 2020 gaf bijna 25% van de ondervraagde Amsterdammers aan dat ze schimmels in hun woon- of slaapkamer hadden. Daar schrok ik van.”
De kern van het probleem ligt vaak bij vochtproductie.
Waar schimmels vandaan komen
Sommige mensen hebben last van ernstige schimmelproblemen in huis, zegt Rob: “maar als je het heel zwart-wit bekijkt zijn er 2 oorzaken voor het ontstaan van schimmels. Óf er is een bouwkundige oorzaak voor het vochtprobleem. Óf de bewoners gebruiken het huis niet op de optimale manier."
"Het kan zijn dat er sprake is van een lekkage," legt Rob uit. "Dan is het heel simpel, dat lek moet gerepareerd. Als de verhuurder niks wil doen, kan de afdeling Bouw- en woningtoezicht van de gemeente soms afdwingen dat een verhuurder gaat repareren. Maar vaak gaat het ook om de manier waarop het huis bewoond wordt. Het is niet het een of het ander, het is een combinatie van beide oorzaken. Er zijn 3 manieren waarop je als bewoner schimmels kunt voorkomen."
Schimmels voorkomen
Het tegengaan van schimmel gaat eigenlijk over 3 dingen legt Rob uit: “Hoeveel vocht je produceert in huis. Wat je doet om dat vocht kwijt te raken, dus hoe je je woning ventileert. En hoe je je woning verwarmt. Wat betreft dat laatste moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de temperatuur in de slaapkamer niet onder de 15 graden komt. Schimmels slaan toe als ergens veel vocht is. Als het koud in huis is ontstaat er sneller condens, en dat is fijn voor de schimmels. Maar nu met de energiecrisis is je huis warm houden eigenlijk niet iets waar we nog nadruk op leggen. De focus is nu op het tegengaan van vochtproductie, want daar zit vaak de kern van het probleem. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je na het douchen de badkamer goed droog maakt, zodat niet al het vocht wat in de douche achterblijft nog moet verdampen. Vaak gaat dat vocht richting slaap- of woonkamer.”
Er is een duidelijk verschil tussen ventileren en luchten.
Ventileren: 24 uur per dag
Je moet een woning ook goed ventileren geeft Rob aan: “Veel mensen denken dat als je elke dag een half uurtje de ramen open doet, dat dit voldoende is. Maar dat is niet ventileren, dat is luchten. Dat laatste doe je bijvoorbeeld als je huis niet fris ruikt. Ventileren is iets heel anders. Je moet eigenlijk 24 uur per dag frisse lucht door je huis laten stromen. Een goed ventilatiesysteem met afzuiging doet wonderen. Maar ook de kleine roosters die bij veel ramen in de buurt zitten zijn essentieel voor goede ventilatie. Die moet je eigenlijk altijd open laten.”
De hoeveelheid gevaarlijke stoffen die je binnen kunt krijgen van schimmel op de muur is verwaarloosbaar.
Soorten schimmels
Maar laat je ook niet gekmaken, geeft Rob aan: “Als je googlet op schimmels kom je dingen tegen als toxic of black mould. Dat zijn schimmels die gevaarlijke stoffen produceren, die soms zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. Aspergillus flavus is er een. Die kan groeien op bijvoorbeeld noten die te vochtig bewaard zijn. Maar dat is heel wat anders dan schimmels op je muur. Die eet je als het goed is niet op. De hoeveelheid kankerverwekkende stoffen die je binnen kunt krijgen van muurschimmel is verwaarloosbaar. Het opeten van een beschimmelde pinda is veel erger. Het zijn juist de luchtwegproblemen waar je je zorgen over moet maken.”
“Zwarte schimmels of oranje schimmels, ook dat maakt uiteindelijk niet echt uit”, vervolgt Rob. “Er zijn schimmels waar je in theorie sneller allergisch voor bent. Maar als je wilt laten onderzoeken welke schimmel er op je muur zit, ben je een paar duizend euro verder. Misschien blijkt na zo'n onderzoek dat het een Aspergillus-schimmel is. En dan? Dan is wat je moet doen nog steeds hetzelfde. Weghalen en voorkomen dat hij terugkomt.”