Update CSG Amsterdam-Amstelland
Het CSG biedt zorg aan iedereen die een verkrachting of aanranding heeft meegemaakt. Het is voor acute slachtoffers 24/7 bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800-0188. Mensen met een ervaring van langer geleden, professionals of personen met een andere vraag kunnen tijdens kantooruren bij het CSG terecht.
Ons eerste lustrum; CSG Amsterdam-Amstelland bestaat vijf jaar
1 januari 2016 is de netwerkorganisatie Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland officieel van start gegaan. Op een feestelijke bijeenkomst zette destijds de vertegenwoordigers van alle aangesloten organisaties hun handtekening onder een convenant. Het echte werk kon beginnen… Of eigenlijk was het werk al een paar jaar aan de gang. Al vanaf 2012 liep de pilot “Zorgcoördinatie voor slachtoffers van verkrachting in Amsterdam.” Hierdoor kregen slachtoffers die een medisch onderzoek hadden gehad bij Bureau Zeden hulp en begeleiding van een forensisch verpleegkundige.
Deze verpleegkundigen werden in 2016 de casemanagers van het nieuw opgerichte CSG. Zij zijn vanaf dan bereikbaar via de landelijke hulplijn en helpen nu ook slachtoffers die (nog) geen contact met de politie willen. Samen met hun collega’s van politie & OM, Veilig Thuis, de GGZ, Qpido en de ziekenhuizen hebben zij inmiddels meer dan tweeduizend slachtoffers van verkrachting en aanranding kunnen helpen.
Dit jaar willen we stilstaan bij dit jubileum. Bij het mooie werk van al deze verschillende professionals en bij de veerkracht en de moed van alle mensen die aankloppen voor hulp. In de zomer gaan we dit samen vieren in een themaweek. Hoe, waar, wanneer? Daar zijn we nog mee bezig, maar we willen zo’n eerste lustrum in ieder geval niet onopgemerkt voorbij laten gaan.
Campagne: “Het CSG is er ook voor jou!”
Iedereen kan te maken krijgen met seksueel geweld, ongeacht leeftijd, genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Iemand heeft dan altijd recht op de best mogelijke zorg.
Vanwege eerdere ervaringen met homofobie, transfobie, discriminatie of seksisme kan het zijn dat lhbtiq+ personen hebben ervaren dat ze niet overal welkom zijn of dat er geen rekening met ze wordt gehouden. Het CSG wil een veilige en toegankelijke plek zijn voor iedereen die onze hulp nodig heeft.
Eind vorig jaar is er daarom een landelijke campagne gestart om meer lhbtiq+ inclusief te worden. Vanuit Amsterdam-Amstelland hebben wij het voortouw genomen in dit initiatief.
Er is een webpagina met informatie gemaakt. In heel Nederland zijn folders verspreid in wachtkamers en bij belangenorganisaties zoals het COC en Transgender Netwerk Nederland. Op social media is een succesvolle campagne gevoerd en in december is een webinar georganiseerd om alle casemanagers bij te scholen. Een deel van deze peer-to-peer scholing werd verzorgd door onze eigen casemanager Ruth Kaufmann. Doordat zij haar kennis en inzichten wilde delen met haar collega’s weten we dat iedereen die bij een CSG aanklopt kan rekenen op een begripvolle hulpverlener. Meer inclusief worden is natuurlijk nooit klaar, maar het is een proces waar we aandacht aan blijven besteden.
Veel hulpvragen in 2020 ondanks de lockdowns
Voorlopige cijfers van 2020 laten zien dat 564 mensen hulp gezocht hebben bij het CSG in Amsterdam-Amstelland. Het grootste gedeelte, 334 mensen, vroeg hulp na een incident dat langer geleden plaats had gevonden. 230 slachtoffers kwamen met ons in contact binnen een week na een ongewenste seksuele ervaring. 152 van hen kregen multidisciplinaire hulp, de rest kon volstaan met een uitgebreid advies van de casemanager.
Het aantal hulpvragen per maand verschilt enorm. In april, tijdens de eerste lockdown kwamen er bijna geen vragen binnen, maar in de zomermaanden was het daarentegen behoorlijk druk.
Vanwege de zorgen over met name kinderen die thuis misbruik meemaken is er tijdens die eerste lockdown een brief gemaakt. Onder #NietJouwSchuld ging deze brief over het internet. De brief en meer informatie voor misbruikte kinderen is ook terug te vinden op nietjouwschuld.nl.