Bestaansonzekerheid in de eerste 1.000 dagen

Lijst

Als het iemand ontbreekt aan de basisbehoeften spreken we van een gebrek aan bestaanszekerheid.  Iemand heeft dan niet genoeg geld voor (gezond) eten of zorg. Iemand heeft vaak ook andere problemen. Bijvoorbeeld huisvestingsproblemen: geen woning, geen stabiele woonsituatie of een ongezonde woning door tocht, vocht, schimmel of (te)veel huisgenoten in een kleine ruimte. Of een onveilige (woon)omgeving door bijvoorbeeld huiselijk geweld.

Lijst

Extra kosten

Een kind krijgen kost geld. Denk aan luiers en voeding, de uitgaven voor een bevalling, kraamzorg en kinderopvang. Er zijn vaak minder inkomsten door zwangerschapsverlof en zorg voor het kind.

Effecten gebrek aan bestaanszekerheid

Een gebrek aan gezonde voeding, minder toegang tot gezondheidszorg en een ongezonde omgeving hebben direct invloed op het (ongeboren) kind.

Het leven met gebrek aan bestaanszekerheid zorgt vaak voor langdurige, ernstige stress. Deze ernstige stress bedreigt de ontwikkeling al voor een zwangerschap. En heeft vooral een negatief effect op de hersenen, het stresssysteem en het immuunsysteem.

Effecten stress

In deze situaties zien we vaker zwangerschapscomplicaties, dat kinderen later minder goed presteren op school en ziektes ontwikkelen zoals psychische aandoeningen, hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker. De nadelige effecten van de hevige stress hebben invloed op de expressie van genen en kunnen dus doorgegeven worden aan (klein)kinderen.

Ondersteuning bij gebrek aan bestaanszekerheid