Pad tot huidige pagina

Na de bevalling

Lijst

Tussen 10 en 14 dagen na de bevalling neemt een van onze jeugdverpleegkundigen contact met u op om een afspraak te maken. Samen bespreken we de zwangerschap, de bevalling, de thuissituatie en hoe het met u gaat. U kunt dan ook al uw vragen stellen. Vanaf nu kunnen we samen de gezondheid, groei en ontwikkeling van uw kind volgen.

Groeiboekje

Bij de kennismaking krijgt u een Groeiboekje van de Groeigids. Daarin staat alles over de ontwikkeling, voedingsbehoefte en (slaap)gedrag in het eerste jaar van de baby.

Gehoortest

Met de gehoortest (of gehoorscreening) meten we of uw kindje voldoende hoort om te leren praten. De gehoortest wordt vaak tegelijk met de hielprik afgenomen. In deze video van het RIVM ziet u hoe deze gehoortest gaat.

Hielprik

Bij de hielprik neemt onze verpleegkundige een klein beetje bloed af uit de hiel van de baby. Dit bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. Dit onderzoek is belangrijk. Door een snelle opsporing van deze ziektes kan schade aan de ontwikkeling van uw kind worden voorkomen.

Uitslag

De uitslag van de hielprik is binnen vijf weken bekend. Meestal is de uitslag goed. U krijgt dan een brief van het RIVM(Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Is de uitslag niet goed? Dan neemt de huisarts zo snel mogelijk contact met u op. Op de website van het RIVM vindt u meer informatie over de hielprik.

Bescherming tegen 13 infectieziekten

In Nederland willen we kinderen zo goed mogelijk beschermen tegen ernstige infectieziekten. Dit is vastgelegd in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen (en zwangere vrouwen) in onze regio kunnen voor hun gratis vaccinatie bij ons terecht.

Meer dan 95% van alle ouders in ons land laat hun kinderen vaccineren. Zo beschermen zij hun eigen kinderen én die van anderen tegen 13 ernstige ziekten, zoals de difterie, kinkhoest en polio. Hierdoor komen deze ziekten minder vaak voor in Nederland.

Uw kind krijgt automatisch een uitnodiging

Iedereen krijgt een uitnodiging voor de vaccinaties U hoeft hiervoor niets te doen.

Contact met Jeugdgezondheidszorg

Digitaal dossier

Een aantal gegevens over uw kind leggen we vast in een digitaal kinddossier. Dit is wettelijk verplicht. We kunnen zo de gezondheid en ontwikkeling van uw kind volgen. Dit helpt ons bij het bieden van goede zorg. In het dossier staat onder andere informatie over:

  • Lengte en gewicht
  • Praten, horen, zien, bewegen
  • Ontwikkeling
  • Voeding
  • Lichamelijk onderzoek

Privacy

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Het kinddossier is een medisch dossier en goed beveiligd. Alleen medewerkers van Jeugdgezondheidszorg van GGD Amsterdam hebben hier toegang toe. Wilt u het dossier van uw kind inzien, dan kunt u daar een afspraak voor maken. Indien nodig werken wij met de verwijsindex Multisignaal en de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.