Lijst
Overlast van muggen is vervelend. U kunt zelf veel doen om overlast te voorkomen. In Nederland worden mensen bijna nooit ziek door de gewone muggensoorten. Dat gebeurt al wel in (sub)tropische landen. Daar leven andere soorten muggen zoals de tijgermug en komen meer ziektes meer voor.
Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?
Lijst
Steekmuggen planten zich voort in stilstaand water in de tuin of op het balkon (bijvoorbeeld in bakjes, bloempotten of flessen) of in verstopte dakgoten.
- Zorg dat er in uw woonomgeving geen plekken met stilstaand water zijn.
- Kijk ook of er stilstaand water in de kruipruimte staat. Los dit samen met de woningeigenaar op.
- Larven van steekmuggen leven minder goed in vijvers en poelen met een goede waterkwaliteit. Daar zijn vaak meer soorten vissen en andere waterdieren die de larven van muggen eten.
- Plaats horren voor deuren en ramen.
- Een klamboe over uw bed of insmeren met een anti-muggenstift vermindert de kans dat u wordt gestoken.
Kijk voor meer informatie over muggen op de landelijke site van de GGD: Muggen (ggdleefomgeving.nl)
Tijgermug gezien? Doe een melding bij de NVWA.
In Nederland brengen muggen bijna nooit ziektes over. Het komt voor dat mensen allergisch reageren op een steek. Het overbrengen van ziektes gebeurt wel in (sub)tropische landen. Er is mogelijk een risico wanneer tropische muggensoorten via internationale vluchten en transporten in Nederland terechtkomen. Een steek van de tijgermug kan bijvoorbeeld dengue (knokkelkoorts) overbrengen.
We willen voorkomen dat tijgermuggen zich hier vestigen. Daarom bestrijden we landelijk de tijgermug. Heeft u een tijgermug gezien? Maak een melding op de site van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Bij twijfel kunt u hier ook terecht voor informatie over het herkennen van een tijgermug.