Bedwantsen
Een bedwants is een parasitair insect dat tussen 1 mm (jonge exemplaren) en 6 mm (volwassen) groot is. Insecten van deze grootte zijn gewoonlijk vrij goed zichtbaar maar bedwantsen houden zich schuil in kieren en naden bij het bed. Hier leven ze in kleine groepjes bijeen. In de nacht voeden ze zich met het bloed van mens of (huis)dier. Naast bedwantsen kunnen ook muggen, vlooien en sommige mijtensoorten ons bijten.
Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?
- Bedwantsen komen in huis doordat ze bijvoorbeeld in koffers of tassen kruipen en mensen deze verplaatsen van de ene naar de andere verblijfplek. Let erop dat u koffers en tassen in een hotelkamer niet naast of onder het bed legt.
- Na verblijf in een kamer met bedwantsen of als u het vermoeden heeft dat dit zo is, kunt u het beste de kleding direct uit de koffer wassen op 60 graden. Tassen en koffers kunt u minimaal 48 uur invriezen of uitstomen met een stoomreiniger.
- Als u denkt gebeten te worden in uw eigen slaapkamer dan kunt bedwantsen opsporen met behulp van een goede zaklamp, een dun voorwerp om ze uit kiertjes te lokken en ook dubbelzijdig plakband rondom de poten van het bed. U kunt een stoomreiniger gebruiken om een beginnende plaag rondom het bed te ontdekken en deels te stoppen. Wanneer u dan toch nog een bedwants vindt is het raadzaam een bestrijding uit te laten voeren door een gediplomeerd bestrijdingsbedrijf.
Determinatie bedwantsen
Als u vermoedt dat u last heeft van bedwantsen, laat dan een gevonden dood exemplaar van wat mogelijk een bedwants kan zijn onderzoeken.
Dat kunt u doen door het opsturen van een duidelijke foto in de bijlage van een melding bij Meldingen (amsterdam.nl)
Bij beten op het lichaam bepaalt onze afdeling niet welke diersoort dit betreft.
Bestrijding bedwantsen
Na ons advies en determinatie kan een bestrijding van bedwantsen nodig zijn. Bedwantsbestrijdingen worden uitgevoerd door een bedrijf voor plaagdierbeheersing. Namen van bedrijven kunt u vinden op de site van de beide brancheverenigingen (NVPB en Platform Plaagdierbeheersing).