Pad tot huidige pagina

Traumagerelateerde sterfte en kwaliteit van traumazorg

Doel van deze studie was om trauma-gerelateerde vermijdbare sterfte te identificeren door een extern expertpanel en om de betrouwbaarheid tussen de panels te evalueren.

Trauma-gerelateerde sterfte wordt gebruikt als parameter om de kwaliteit van traumazorg te evalueren en gevallen te identificeren waarin sterfte voorkomen had kunnen worden onder optimale traumazorg omstandigheden.

Een geldige definitie en classificatie van trauma-gerelateerde vermijdbare sterfte is vereist om de kwaliteit van de traumazorg te verbeteren.

Methode

Tussen 1 januari 2020 en 1 februari 2022 zijn trauma-gerelateerde sterfgevallen in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum geïdentificeerd. De ernstig gewonde patiënten (ernstscore ≥ 16) werden geïncludeerd voor analyse van de vermijdbaarheid door een extern multidisciplinair panel, bestaande uit een traumachirurg, anesthesioloog, spoedeisende hulparts, neurochirurg en forensisch arts.

Zij gaven casusbeschrijvingen en vroegen panelleden om sterfgevallen te classificeren als:

  • niet te voorkomen
  • potentieel te voorkomen
  • te voorkomen

De overeenkomsten tussen de 5 waarnemers werden beoordeeld door Fleiss Kappa-statistieken. Fleiss Kappa is een manier om de overeenstemming tussen 3 of meer beoordelaars te meten.

Conclusie

Multidisciplinair panelonderzoek heeft een gematigde overeenstemming tussen waarnemers over de overlevingskansen en een lage overeenstemming over de classificatie van categorisch vermijdbare sterfgevallen. Een geldige definitie en classificatie van trauma-gerelateerde vermijdbare sterfte is vereist om de overeenstemming tussen waarnemers en de kwaliteit van de traumazorg te verbeteren.

Trauma-related preventable death; data analysis and panel review at a level 1 trauma centre in Amsterdam, the Netherlands. GGD Amsterdam, 2024. Auteurs: S. Mikdad, N.A.G. Hakkenbrak, W.P. Zuidema, U.J.L. Reijnders et. al.

Onderzoek lezen

Bekijk hier het onderzoek (PDF, 1,1 MB)