Transgender vluchtelingen tussen wal en schip in Nederlandse zorg
Transgender mensen die naar Nederland zijn gemigreerd hebben grote problemen met het vinden en krijgen van goede gezondheidszorg. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam.
De problemen gelden voor alle transgender migranten – dus ook voor internationale studenten of expats – maar met name voor asielzoekers.
Obstakels voor passende zorg
Er zijn praktische obstakels zoals taalbarrières of moeilijk begrijpbare zorginformatie. Maar er is ook kennisgebrek onder zorgverleners én maatschappelijke discriminatie. Zonder een sociaal netwerk en kennis van het Nederlandse zorgsysteem is het voor trans migranten bijna onmogelijk de obstakels zelf te overbruggen en passende zorg te krijgen.
Een grote misvatting is dat trans migranten hierheen zouden komen voor kostbare chirurgische ingrepen. Men vlucht voor vervolging en zoekt enkel veiligheid.
Ervaringen van trans migranten
Uitgescholden worden op weg naar je doktersafspraak. Betast worden omdat de arts nieuwsgierig is naar je geslachtsdelen. Of niet bij de azc-arts terechtkunnen omdat die wil dat je naar een genderteam gaat, terwijl jouw klachten niks met je trans-zijn te maken hebben. Of eindelijk je hele medische geschiedenis kunnen delen met een steunend azc-team, en overgeplaatst worden naar een andere opvang en weer van voor af aan moeten beginnen.
Passende zorg
Een grote misvatting is dat trans migranten hierheen zouden komen voor kostbare chirurgische ingrepen aldus Camiel Welling, co-auteur en GGD-arts voor trans asielzoekers. Men vlucht voor vervolging en zoekt enkel veiligheid. De zorg die nodig is voor positieve integratie betreft echt de meest basale zorg, zoals het voortzetten van hormonen, en algemene huisartsenzorg waar begrip is voor genderidentiteit.
Transgender Netwerk herkent de resultaten uit het onderzoek. Wij krijgen vaak vragen van mensen die geen idee hebben waar ze terecht kunnen als ze medische zorg nodig hebben in Nederland, zegt Samira Hakim. Wij proberen goed vindbaar te zijn in azc’s zodat we mensen kunnen helpen bij het vinden van hun weg in de zorg. Maar het is natuurlijk heel belangrijk dat dit probleem structureel wordt aangepakt. Iedereen heeft recht op passende zorg.
Verbeteren zorg trans migranten
De onderzoekers zien mogelijkheden om de toegang tot zorg beter te maken. Zo moeten er trainingen komen in gender- en cultuursensitieve zorg voor azc- en GGD-zorgverleners. Ook kunnen trans migranten veel baat hebben bij het opbouwen van een sociaal netwerk.
Conclusie
De bevindingen van dit onderzoek onderstrepen het belang van een transbevestigende en cultureel inclusieve gezondheidszorgomgeving, zodat transmigranten zich veilig, begrepen en ondersteund voelen bij het zoeken naar zorg.
The intersection between transgender identity and migrant background: experienced barriers and facilitators to healthcare in The Netherlands.
Eline Wijstma, Alex von Vaupel-Klein, Camiel Welling, Ali Jawad, Luella W. Smith, Raagini Bora, Sabrina Sanchez, Joël Illidge, Udi Davidovich, Elske Hoornenborg & Hanne Zimmermann (06 Oct 2024): International Journal of Transgender Health,