Pad tot huidige pagina

Luchtkwaliteit Amsterdam licht verbeterd

Luchtverontreiniging behoort, na roken, tot één van de belangrijkste risicofactoren voor ziekte en sterfte. Met het verder verbeteren van de luchtkwaliteit is nog aanzienlijke gezondheidswinst te behalen. In 2023 was de luchtkwaliteit in Amsterdam iets beter dan voorgaande jaren.

GGD Amsterdam onderzoekt de luchtkwaliteit in Amsterdam en publiceert elk jaar de uitkomsten hiervan. We meten met name de onderdelen van de lucht die belangrijk zijn voor onze gezondheid. De resultaten vergelijken we met de gezondheidskundige advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Verbetering luchtkwaliteit

  • Het jaar 2023 laat voor de concentraties stikstofdioxide (NO2), fijn stof (PM10 en PM2.5), roet en benzeen een verbetering zien ten opzichte van de voorgaande jaren. Niet eerder werden zulke lage concentraties gemeten. De weersomstandigheden speelden daarin een belangrijke rol. Er was veel regen en het waaide relatief hard. De lucht wordt schoner als het regent en als het veel waait uit westelijke richting.
  • De ultrafijn stof (UFP) concentratie is vergelijkbaar met 2022. Voor UFP is geen gezondheidskundige advieswaarde. Hoe lager de concentratie hoe beter voor de gezondheid.
  • Voor de eerste keer is er op een locatie in Amsterdam voldaan aan de jaargemiddelde gezondheidskundige advieswaarde voor fijn stof PM10 van de WHO.
  • De bijdrage van houtstook aan de roetconcentratie is vergelijkbaar met 2022. Houtstook draagt voor ongeveer 20% bij aan de roetconcentratie in de lucht.
  • Op geen van de meetpunten werd voldaan aan de gezondheidskundige advieswaarden van de WHO (2021) voor NO2. Dat geldt overigens niet alleen voor Amsterdam, maar voor grote delen van Nederland.

Invloed van het weer


Het weer heeft een grote invloed op de luchtkwaliteit. De lucht wordt bijvoorbeeld schoner als het veel waait uit westelijke richting en als het regent. Is het langere tijd droog en is er weinig wind vanuit het (zuid)oosten, dan wordt de lucht viezer. In 2023 viel er veel regen en het waaide hard. Dit was gunstig voor de luchtkwaliteit.

Het jaar 2023 was een bijzonder jaar met betrekking tot het weer.

Actieplan Schone Lucht

Gemeente Amsterdam neemt maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Er is afgesproken om vanaf 2030 te voldoen aan de 2005-WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit.

Belangrijke voorgestelde maatregelen zijn de uitstootvrije zones voor stadslogistiek, brom- en snorfietsen en pleziervaart en het aanscherpen van de milieuzone voor dieselpersonenauto's en bestelauto’s per 2025.

Lees meer: Schone lucht voor Amsterdam

Luchtmeetnet

Bekijk de website van het luchtmeetnet

Meetresultaten luchtkwaliteit Amsterdam 2023. GGD-Jaarrapport, juni 2024. Auteurs: Imke van Moorselaar, Saskia van der Zee.

Onderzoek lezen

Bekijk hier het rapport (PDF, 1,6 MB)