Steungroep ouders slachtoffers seksueel misbruik buiten het gezin
Vanaf februari 2025 start een kortdurende steungroep voor ouders van kinderen die seksueel misbruikt zijn buiten het gezin. Deze groep is opgericht om u te ondersteunen en herkenning te vinden.
Deze groep biedt u de kans om in een veilige omgeving in contact te komen met andere ouders die soortgelijke ervaringen hebben. Het delen van verhalen, emoties en zorgen kan helpen bij het doorbreken van gevoelens van schuld, schaamte en eenzaamheid. U staat er niet alleen voor.
Voor wie
Deze steungroep is voor ouders van kinderen die seksueel misbruik buiten het gezin hebben meegemaakt en die:
- bij alle 4 de bijeenkomsten aanwezig kunnen zijn
- Nederlands spreken en zonder beperkingen in een groep kunnen functioneren
Deze groep is niet voor ouders met PTSS of een dissociatieve stoornis door eigen misbruik of voor gezinnen waar het op dit moment niet veilig is.
Aanmelden
Aanmelden kan tot 10 januari aanmelden via info@brightggz.nl
U ontvangt daarna een uitnodiging voor een kort gesprek. Daarbij krijgt u meer informatie en we bespreken met u of deze groep aansluit bij uw behoeften.
Locatie en tijd
Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland
Elisabeth Wolffstraat 4
1052 RR Amsterdam
Inloop vanaf 19.00 uur, start om 19.15 uur en afsluiting om 20.45 uur.
Bij voldoende aanmeldingen starten er 2 groepen. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind neemt u deel aan de groep op 4 dinsdagen of donderdagen in februari en maart. We nemen contact met u op over de exacte datums en tijden.
Kosten
Eenmalige kosten zijn 25 euro per ouder of ouderpaar.
Programma
Er zijn 4 bijeenkomsten gepland die worden begeleid door 2 psychologen. Deze psychologen hebben veel kennis en ervaring in het behandelen van mensen die te maken hebben met seksueel misbruik
In de derde bijeenkomst sluit ervaringsdeskundige Mandy Sleijpen samen met haar moeder aan. We gaan met haar in gesprek over haar ervaringen met seksueel misbruik.
Steun en herkenning
De bijeenkomsten richten zich op steun en herkenning: door ervaringen te delen met andere ouders die ongeveer hetzelfde hebben meegemaakt, zal er herkenning zijn. U zult merken dat u niet alleen bent, en dat gevoelens en zorgen niet gek zijn en juist gedeeld worden door anderen.
Psycho-educatie
U leert meer over de impact van trauma, zowel op uzelf als op uw kind. Dit inzicht kan u helpen beter te begrijpen wat er speelt en hoe u uw kind kunt ondersteunen.
Tips en ervaringen uitwisselen
In een veilige omgeving bespreken we met elkaar de aandachtspunten en valkuilen ten aanzien van:
- Communicatie: Hoe kunt u open en respectvol met uw kind praten over het misbruik en de emoties die daarbij komen kijken?
- Zelfzorg: Het belang van zelfzorg en hoe u stress kunt verminderen
Deze groep biedt een unieke kans om steun en begrip te vinden bij mensen die uw situatie begrijpen. Het kan helpen om de emotionele last te verlichten. Dit geeft handvatten om uw kind en uzelf beter te ondersteunen in het herstelproces.