Pad tot huidige pagina

Help zelfdoding voorkomen

2 september 2024

In de week van 9 tot en met 15 september besteden we extra aandacht aan het voorkomen van zelfdoding. Dit is belangrijk, want in 2023 pleegden 1885 mensen in Nederland zelfmoord.

Update: 10 september

Dat zijn gemiddeld 5 mensen per dag. Elke dag proberen 14 mensen een einde aan hun leven te maken. In 2023 stierven in Amsterdam 125 mensen door zelfdoding. Waarvan 26 jonger dan 50 jaar. Een zelfdoding heeft invloed op ongeveer 135 mensen in de omgeving.

Suïcide raakt ons allemaal. Iedereen kan te maken krijgen met zelfdodingsgedachten of iemand kennen die hiermee worstelt. Door elkaar te steunen en over zelfdoding te praten, kunnen we helpen om dit te voorkomen.

Gatekeeperstraining


De GGD Amsterdam werkt aan het voorkomen van suïcide. Een belangrijke doelstelling van de Integrale Aanpak Suïcidepreventie Amsterdam is om vroegtijdig zelfdodingsgedachten te herkennen en bespreekbaar te maken, zodat mensen sneller hulp kunnen krijgen. Dit gebeurt door sleutelfiguren te trainen in het herkennen en bespreken van zelfmoordgedachten: de gatekeeperstraining. Deze training is voor sleutelfiguren zoals maatschappelijk werkers en docenten,

Signalen van zelfmoordgedachten


Tijdens deze training leren deelnemers hoe ze signalen van zelfmoordgedachten kunnen opmerken en hoe ze hierover in gesprek kunnen gaan. Door het volgen van deze training krijg je meer kennis en vertrouwen om met suïcidale mensen te praten. Hierdoor maak je sneller en beter contact met mensen die hulp nodig hebben.

Gatekeeperstraining aanvragen

Denk je aan zelfmoord? Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via de telefoon (0800 - 0113) of chat. 113 Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag bereikbaar.