Pad tot huidige pagina

CSGA breidt tijdelijk soa-testcapaciteit uit voor jongeren zonder klachten

17 oktober 2024

De vraag naar afspraken bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid (CSGA) is hoog. Daarom passen we onze testcapaciteit tijdelijk aan om meer mensen te kunnen helpen.

Onnodig lang consult

Bij het maken van een afspraak wordt vaak aangegeven dat er klachten zijn, ook als dit niet het geval is. Waarschijnlijk in de hoop sneller een afspraak te krijgen. Hierdoor wordt er onnodig een lang consult ingepland terwijl een kort consult of alleen een test vaak genoeg is.

Meer testmogelijkheid

Om dit proces te verbeteren, past CSGA de verhouding aan tussen afspraken voor mensen met en zonder klachten. Dit betekent dat er meer testmogelijkheid komt voor mensen zonder klachten maar die mogelijk wel een soa hebben. Daarnaast zijn ook mensen met klachten nog steeds welkom.

Pilot

We onderzoeken of we met deze aanpak meer mensen kunnen helpen. Ook kijken we of dit leidt tot een ander vindpercentage van soa’s en of mensen eerlijker invullen of ze wel of geen klachten hebben. Hiermee hopen we minder mensen af te moeten wijzen vanwege een gebrek aan capaciteit. De pilot loopt tot het einde van het jaar.