Pad tot huidige pagina

De coronaprik: uw meest gestelde vragen

5 november 2024

De coronaprik geeft extra bescherming tegen ernstig ziek worden door corona. Tot en met 6 december is de coronaprik beschikbaar voor 60-plussers, 18 tot 59 jarigen uit de griepprikgroep, zorgmedewerkers, en volwassenen en kinderen met een medisch hoog-risico.

Update: 6 november

Heeft u nog vragen over de coronaprik? Hieronder hebben we de meest gestelde vragen over de coronaprik voor u op een rij gezet. Staat uw vraag er niet tussen? Kijk dan op de website van het RIVM of bel met 0800 7070

Noodzaak

Vraag: Is een vaccinatie nog nodig?

Bijna iedereen heeft bescherming tegen corona opgebouwd door vaccinatie, een doorgemaakte infectie of een combinatie hiervan. Toch kunnen sommige mensen nog erg ziek worden door het coronavirus. Bijvoorbeeld vanwege leeftijd, een chronische aandoening of afweeronderdrukkende medicijnen. Een vaccinatie zorgt voor extra bescherming.

Vaccin

Vraag: Welk type vaccin wordt gebruikt?

In de najaarsronde wordt geprikt met het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer tegen de JN.1-omikronvariant van het virus. Dit vaccin is aangepast aan de ontwikkeling van het virus. Het afweersysteem is daardoor beter in staat om de coronavariant te herkennen en tegen ernstige ziekte te beschermen.

Vraag: Wat als ik geen mRNA-vaccin wil?

Het Bimervax JN.1 eiwitvaccin van HIPRA is nog niet goedgekeurd door het Europese Medicijn Agentschap. Goedkeuring is noodzakelijk voordat dit vaccin ingezet kan worden. Op 19 november zal meer informatie over het beschikbaar komen van HIPRA worden gedeeld op rivm.nl/coronaprik

Net corona gehad

Vraag: Mag ik de prik halen als ik net corona heb gehad?

Heeft u in september of daarna corona gehad? Dan geeft de prik in het najaar niet veel extra bescherming. Heeft u afgelopen zomer corona gehad? U kunt veilig de prik halen, deze geeft extra bescherming voor het najaar.

Afspraak of inlopen

Vraag: Kan ik mijn afspraak verzetten? Kan ik langskomen zonder afspraak?

Bekijk of verander uw prikafspraak via planjeprik.nl
Vanaf maandag 11 november kunt u langskomen zonder afspraak. Bekijk alle locaties

Bijwerkingen

Vraag: Wat zijn de bijwerkingen van de prik?

Een coronavaccinatie zet het afweersysteem van uw lichaam aan het werk. Na de vaccinatie kunt u last krijgen van (milde) bijwerkingen. Ze gaan meestal vanzelf weer over binnen 3 dagen, maar kunnen wel vervelend zijn. Bijvoorbeeld:

  • pijn en/of roodheid op de prikplek
  • hoofdpijn en moeheid
  • spierpijn en gewrichtspijn
  • koude rillingen en koorts

Vraag: Waar vind ik een volledig overzicht van alle mogelijke bijwerkingen?

Meer informatie vindt u hier:

Vraag: Waar moet ik bijwerkingen melden?

U kunt bijwerkingen melden via de website van Lareb Heeft u klachten na de vaccinatie? Bel dan eerst uw (huis)arts.