Pad tot huidige pagina

Controleer op teken als u in het groen bent geweest

31 maart 2025

Wandelen in het bos, bij elkaar komen in het park of ontspannen in de tuin. De lente is begonnen en dan gaan we er graag op uit. Dat betekent ook dat u meer kans loopt op een tekenbeet.

Wat te doen als u een teek vindt

In Amsterdam komen teken voor in lage begroeiing van tuinen, stadsparken en bossen. Met deze tips weet u precies wat u te doen staat als u er op uit bent geweest:

  • Bent u in het groen geweest? Controleer uzelf (en uw kinderen) na elk bezoek op teken. Teken kunnen overal zitten, maar hebben een voorkeur voor warme plekjes zoals bij de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, achter de oren en rond de haargrens
  • Vindt u een teek op uw lichaam? Verwijder deze zo snel mogelijk met een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar
  • Houd het plekje van de beet in de gaten tot drie maanden na het verwijderen. Wordt u ziek na een tekenbeet? Ziet u een ring of vlek die groter wordt? Ga naar de huisarts

Tekenbeten en de ziekte van Lyme

Jaarlijks worden ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland gebeten door een teek. Daarvan krijgen zo’n 27.000 mensen de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een beet van een teek die besmet is met de bacterie Borrelia burgdorferi. Ongeveer 1 op de 5 teken in Nederland draagt de bacterie bij zich.

Tekenencefalitis

Een andere ziekte die teken bij zich kunnen dragen is tekenencefalitis. Teken die dit virus bij zich dragen komen veel minder vaak voor (1 op de 1.500 teken), maar het ziektebeeld kan ernstig verlopen.

Meer informatie