Lijst
Meisjesbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking (VGV) is een vorm van kindermishandeling met ernstige lichamelijke en geestelijke gezondheidsrisico's. VGV is in Nederland wettelijk verboden, ook als de besnijdenis in het buitenland is uitgevoerd.
Lijst
In Nederland wonen ruim 95.000 vrouwen die afkomstig zijn uit landen waar meisjesbesnijdenis een cultureel gebruik is. Naar schatting is 43% van hen besneden: bijna 41.000 vrouwen. Het grootste deel van hen (82%) komt uit Somalië, Egypte, Ethiopië, Eritrea, Soedan en de Koerdische autonome regio in Irak.
In Amsterdam lopen meer dan 15.000 meisjes van 0 tot 19 jaar het risico besneden te worden. Zij, of hun ouders, komen uit een land waar meisjesbesnijdenis veel voorkomt.
Gevolgen van VGV
De kans op lichamelijke klachten en medische complicaties is groot bij VGV:
- Meisjes kunnen tijdens de ingreep veel bloed verliezen en zelfs aan de besnijdenis overlijden
- VGV kan psychische klachten en seksuele problemen veroorzaken
- Bevallingen bij besneden zijn vrouwen vaak gecompliceerd
- Veel vrouwen houden hun leven lang pijn en hebben diverse klachten door de besnijdenis
Lijst
Onbegrepen klachten signaleren
Veel vrouwen die zijn besneden kunnen diverse klachten ervaren, maar weten niet altijd dat deze klachten door hun besnijdenis veroorzaakt kunnen zijn. Wanneer vrouwen de relatie wel leggen tussen besnijdenis en de gevolgen voor hun gezondheid is het taboe om er over te praten. Daarom schakelen ze vaak geen hulp in. Vanuit een vertrouwensrelatie kan een zorgverlener dit onderwerp wel bespreekbaar maken en vrouwen wijzen op het VGV-nazorgspreekuur.
VGV-nazorgspreekuur Amsterdam
Lijst
Vrouwen die genitaal besneden zijn kunnen voor medische en psychologische nazorg terecht bij het VGV nazorgspreekuur van de GGD.
- Spreekuur: elke donderdag van 13.00 tot 16.00 uur
- Locatie: OLVG – West, afdeling polikliniek gynaecologie (volg route 22)
Jan Tooropstraat 164
1061 AE Amsterdam - E-mail: vgv@ggd.amsterdam.nl
- Tel: 06 827 99 575
Met een speciaal opgeleide verpleegkundige kunnen zij bespreken welke fysieke, mentale en seksuele klachten ze ervaren. Op basis van behoefte en wensen wordt informatie en begeleiding gegeven en een plan gemaakt voor vervolgstappen. Indien nodig verwijst de verpleegkundige naar een (medisch) specialist, zoals een gynaecoloog, uroloog, psycholoog-seksuoloog NVVS en/of een bekkenbodemfysiotherapeut die ervaring met dit onderwerp heeft. Tevens is een gesprek over het niet accepteren van VGV in Nederland mogelijk.
Het spreekuur is gratis en kan anoniem. Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig. Iedereen kan contact opnemen om een afspraak te maken. Ook kunnen vrouwen zelf een afspraak maken.
Download hier de folder met meer informatie over het spreekuur
Signaleren en voorkomen
Lijst
In Amsterdam werken verschillende ketenpartners samen om risico's op VGV bij jonge meisjes zo vroeg mogelijk te signaleren én te voorkomen. De ketenpartners zetten zich ook samen in bij het vervolgtraject na signalering. Dit sluit aan op de lokale keten van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Deze ketenpartners horen bij het Professioneel netwerk tegen meisjesbesnijdenis
Sleutelpersonen VGV
Sleutelpersonen VGV zijn door de Federatie van Somalische Associaties Nederland (FSAN) getraind in het geven van voorlichting in hun eigen gemeenschap om meisjesbesnijdenis bespreekbaar te maken en te voorkomen. Er wordt ingezet op een cultuurverandering om meisjesbesnijdenis te voorkomen. Ze zijn vaak verbonden aan zelforganisaties van de betrokken doelgroepen VGV en spelen een belangrijke rol in de keten.
Jeugdgezondheidszorg
De afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD zet zich actief in om VGV te voorkomen en te bestrijden. Wanneer ouders van een dochter (in de leeftijd van 0 tot 19 jaar) afkomstig zijn uit een VGV risicoland, wordt het onderwerp tijdens bezoeken aan het consultatiebureau bespreekbaar gemaakt. Ook wordt de Verklaring tegen meisjesbesnijdenis 2024 besproken en meegegeven. Er wordt dan meteen een inschatting gemaakt of het meisje risico loopt om besneden te worden. Zij werken nauw samen met de leerkrachten van de scholen om beiden alert te zijn op vroegtijdige signalen.
Huisartsen/GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA)
Huisartsen, praktijkondersteuners en GZA zorgverleners in de asielketen hebben een belangrijke rol in het signaleren van zowel risico’s voor een mogelijke meisjesbesnijdenis als gezondheidsrisico’s bij vrouwen die reeds besneden zijn.
Download hier de VGV routekaart voor huisartsen
Veilig Thuis
Vermoedt u dat een meisje besneden gaat worden? Volg dan de stappen van de Meldcode. Vraag advies en/of doe een melding bij Veilig Thuis.
- tel: 020 798 3798
- e-mail: vertrouwensartsen@020veiligthuis.nl
- website: 020veiligthuis.nl