HPV vaccinatie

Lijst

HPV staat voor humaan papillomavirus. De meeste infecties met HPV gaan vanzelf weer over en u merkt er meestal niets van. Maar soms ruimt het lichaam het virus niet op en ontstaat er na 10 tot 15 jaar kanker. De meest voorkomende vorm van kanker door HPV is baarmoederhalskanker. Jongens kunnen peniskanker krijgen. Ieder jaar krijgen ongeveer 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV.

HPV-vaccinatie vanaf 10 jaar

Het HPV-vaccin beschermt het beste als uw kind nog geen infectie heeft opgelopen op het moment van vaccinatie. Daarom vaccineren we kinderen zo vroeg mogelijk, in het jaar dat uw kind 10 jaar wordt. Uw kind krijgt 2 prikken. Tussen de eerste prik en de tweede prik zit ongeveer 6 maanden. Jongens en meisjes ouder dan 10 jaar die nog geen HPV-vaccinatie hebben gehad kunnen de prikken inhalen. U krijgt daarvoor een uitnodiging.

HPV-vaccinatie vanaf 19 jaar

Mannen en vrouwen vanaf 19 jaar kunnen de HPV-prikken krijgen via bijvoorbeeld de huisarts of via de GGD U moet de prikken dan wel zelf betalen.

Zo werkt het:

  • U ontvangt de uitnodiging per post. Hierin staat een afspraak en meer informatie
  • Voor de prikafspraak kan uw kind vrij vragen van school
  • Neem de brief mee naar de afspraak
  • Kom met uw kind mee naar de afspraak

Video

Bekijk deze video voor uitleg over HPV:

Prik gemist?

Haal de inhaalprik tijdens het inloopspreekuur.

Bijwerkingen

Uw kind kan een beetje ziek worden van de prik. Dat noemen we bijwerkingen. Denk aan lichte koorts of een rode, dikke plek waar de prik is gegeven. De bijwerkingen gaan na een paar dagen vanzelf over. Lichte bijwerkingen zijn normaal. Neem gerust contact op met de jeugdverpleegkundige of huisarts als u zich zorgen maakt of als u vragen heeft.

Twijfeltelefoon

Heeft u twijfels over de HPV-vaccinatie? Bel de Twijfeltelefoon op 088 755 5777 van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur. Talen: Nederlands en Engels. Op woensdag ook Turks en op vrijdag ook Arabisch.