Leestekst
GGD geeft gratis vaccinaties aan zwangere vrouwen, kinderen en jongeren.
In Nederland kunnen alle ouders hun kinderen laten vaccineren tegen infectieziektes. Deze prikken zijn gratis en vrijwillig. De prikken beschermen tegen 13 ernstige ziektes, zoals kinkhoest, tetanus en polio. Als elk kind alle prikken haalt, is heel Nederland goed beschermd tegen deze ziektes.
Vanaf 2025 wijzigt het vaccinatieschema, kijk op Veranderingen in het vaccinatieschema vanaf 2025 | Rijksvaccinatieprogramma.nl
Overzicht vaccinaties
Zwangerschap: 22-wekenprik
Haal vanaf de 22e week in de zwangerschap tot aan de bevalling een vaccinatie tegen kinkhoest. Zo is uw kindje meteen vanaf de geboorte beschermd. De kinkhoestvaccinatie wordt ook de 22-wekenprik genoemd. U kunt de prik halen tijdens de inloopspreekuren
Baby’s en kinderen tot 4 jaar
De prikken van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen tegen meerdere ziektes. Het immuunsysteem van een jong kind kan dit goed aan en bouwt zo afweer op. U krijgt vanzelf een uitnodiging.
Rond de leeftijd van 6-9 weken en 3 maanden krijgen kinderen een vaccinatie tegen het rotavirus. Zo zijn kinderen zo vroeg mogelijk beschermd tegen ernstige gevolgen van een rotavirusinfectie.
Vanaf 3 maanden krijgen de meeste baby's hun eerste prik tegen ziektes als kinkhoest en pneumokokkenziekte. Kinderen krijgen deze prikken met 3, 5 en 12 maanden, want voor een goede langdurige bescherming zijn er meerdere prikken nodig. Als de moeder zich tijdens de zwangerschap niet heeft laten vaccineren tegen kinkhoest, krijgen baby’s een extra prik DKTP-Hib-HepB bij 2 maanden.
Met 14 maanden krijgen kinderen de eerste BMR-prik tegen bof, mazelen en rodehond tegelijk met de eerste meningokokkenprik.
Bij 3 jaar krijgen kinderen de tweede BMR-prik tegen bof, mazelen en rodehond.
Kinderen vanaf 4 jaar
Kinderen krijgen sinds 2025 met 5 jaar een vaccinatie tegen DKT.
Kinderen vanaf 9 jaar
Kinderen vanaf 9 jaar vaccineren we tegen HPV, DTP en meningokokken. Twee keer per jaar is er een vaccinatieronde
Vanaf 2025 krijgen kinderen van 3 jaar de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond. Deze vervalt dan bij kinderen van 9 jaar. Uw kind krijgt vanzelf een uitnodiging.
Prik gemist?
Heeft u een eerdere kindervaccinatie gemist? Kom naar een inloopspreekuur bij u in de buurt.
Als uw kind bang is voor een prik
Een prik krijgen kan voor jonge kinderen heel spannend zijn. Een beetje spanning is normaal als uw kind een vaccinatie krijgt. Maar er zijn kinderen die het echt heel eng vinden.
Bekijk de praktische tips over wat u kunt doen als uw kind het spannend vindt
Twijfels over vaccinaties
Twijfelt u over de vaccinaties voor uw kind?
- Kijk dan op Als u twijfelt over vaccinaties voor uw kind
- Of chat met een arts of verpleegkundige jouwGGD.nl
- Of stuur uw vragen aan de jeugdarts of verpleegkundige
Rijksvaccinatieprogramma
Landelijk programma
In Nederland willen we kinderen zo goed mogelijk tegen ernstige infectieziekten beschermen. Dit is vastgelegd in het landelijke Rijksvaccinatieprogramma. We volgen het schema van het Rijksvaccinatieprogramma zoveel mogelijk.
Gratis en niet verplicht
Dit schema is zorgvuldig opgebouwd om ieder kind zo goed mogelijk te beschermen. Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma is niet verplicht. Vaccineren is gratis.
Twijfels over vaccinaties
Twijfelt u over de vaccinaties voor uw kind?
- Kijk dan op: Als u twijfelt over vaccinaties voor uw kind
- Of chat met een arts of verpleegkundige op jouwGGD.nl
- Of stuur uw vragen aan de jeugdarts of verpleegkundige
Tot 16 jaar: toestemming ouder
Vaccineren gebeurt alleen met toestemming van de ouder. Jongeren vanaf 16 jaar mogen zelf beslissen.
Meer informatie
Heeft u als ouder vragen over vaccinatie? Maak uw keuze op basis van betrouwbare informatie.
- Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma vindt u informatie over welke ziekten gevaarlijk zijn, waarom bescherming tegen deze ziekten belangrijk is en hoe veilig de prikken zijn.
- U kunt ook praten met een jeugdverpleegkundige