Pad tot huidige pagina

Jeugdgezondheidszorg zwangerschap

Lijst

U kunt al tijdens de zwangerschap bij Jeugdgezondheidszorg (JGZ) terecht. Voor vragen, adviezen én voor de 22-wekenprik.

Afbeelding

U bent welkom met al uw vragen

Lijst

De zwangerschap is een bijzondere, maar ook een spannende tijd. Hoe zorgt u goed voor uzelf en daarmee ook voor de baby? Misschien is het lastig om werk en gezin te combineren? Hoe zorgt u voor een gezonde leefstijl? Hoe bereid u uw eerste kind voor op de komst van een baby? Of misschien heeft u zorgen over geld? Met al deze vragen kunt u bij de jeugdverpleegkundige terecht. Zij luistert en geeft informatie en adviezen. Heeft u extra hulp of ondersteuning nodig? Dan kan ze u verder begeleiden voor extra hulp. Altijd in overleg. Samen kijken we naar een oplossing die bij u past. Dit is een extra afspraak. Het mag, maar het hoeft niet. De zorg van de verloskundige en kraamzorg gaat gewoon door. Dit extra bezoek is gratis.

Stel uw vragen via de chat of telefoon of maak een afspraak met Jeugdgezondheidszorg bij u in de buurt

Afbeelding

Het contact tijdens de zwangerschap

U maakt een afspraak met de jeugdverpleegkundige. U kiest zelf de manier van contact die het beste bij u past:

  • bellen
  • chatten
  • zelfs langskomen op een locatie in de buurt
  • de jeugdverpleegkundige bij u thuis laten komen

Als u dat fijn vindt, kunt u het gesprek samen met iemand voeren, zoals uw partner, moeder of een vriendin.

Tijdens de afspraak vertelt u hoe het met u gaat en welke vragen of zorgen u heeft. De jeugdverpleegkundige luistert naar u, denkt met u mee en geeft adviezen.

Soms is 1 gesprek voldoende om weer zelf verder te gaan. Soms is er meer hulp nodig. Dan maakt u samen met de jeugdverpleegkundige een plan. De jeugdverpleegkundige blijft dan met u in contact tijdens en na de zwangerschap.

Bescherm uw baby met vaccinaties tijdens de zwangerschap

Bent u 22 weken of langer zwanger? Dan kunt u zich laten vaccineren tegen kinkhoest en de griep. De vaccinatie tegen kinkhoest, ook wel 22-wekenprik genoemd, beschermt u én uw baby de eerste 3 maanden tegen kinkhoest. De vaccinatie tegen griep, de griepprik, beschermt u en uw baby tegen griep. De prikken zijn gratis voor alle zwangere vrouwen. U kunt de prikken halen vanaf de 22ste zwangerschapsweek tot het einde van de zwangerschap. Hoe eerder, hoe beter. Zo is er voldoende tijd om antistoffen aan de baby over te dragen.

Afbeelding

Extra hulp bij zwangerschap

Voor vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, en in een kwetsbare situatie zitten, is er VoorZorg. Voorzorg geeft extra hulp en ondersteuning, naast de zorg die de verloskundige, kraamverzorgende en jeugdgezondheidszorg standaard bieden. VoorZorg begint zo vroeg mogelijk in de zwangerschap en loopt door totdat het kindje 2 jaar is.

Ongepland zwanger?

Het kan zijn dat uw zwangerschap niet gepland is, wat dan? Welke keuzes zijn er en wat betekenen deze keuzes? Hoe beslist u wat u doet? Op Sense.nl leest u meer over (ongewenst) zwanger zijn.

Na de bevalling

Afbeelding

Gehoortest en hielprik

In de eerste week na de geboorte van uw baby komt een medewerker van Jeugdgezondheidzorg bij u thuis voor de hielprik en gehoortest. Het is belangrijk om deze onderzoeken zo vroeg mogelijk te doen. Op de pagina over kinderen van 0-4 jaar vindt u meer informatie over deze gehoortest en de hielprik.

De jeugdverpleegkundige op bezoek

Tussen 10 en 14 dagen na de bevalling neemt een jeugdverpleegkundige contact met u op om een afspraak te maken. We stellen ons graag aan u voor. Samen bespreken we de zwangerschap, bevalling en de eerste dagen. U kunt al uw vragen stellen en aangeven als er extra hulp nodig is. Ook horen we graag wat uw verwachtingen (en wensen) zijn van Jeugdgezondheidszorg. Het kennismakingsgesprek duurt ongeveer een uur.

Afbeelding

Contact met Jeugdgezondheidszorg

Heeft u een vraag? Stel 'm gerust aan onze professionals. Dat kan via de chat of telefoon Wilt u liever een persoonlijk gesprek over uw kind? Maak dan een afspraak met Jeugdgezondheidszorg bij u in de buurt