Nationaal PrEP-programma

In september 2019 is er een vijfjarig programma van start gegaan. De  GGD’en bieden pre-expositie profylaxe (PrEP) aan om hiv te voorkomen en ook de zorg rondom het gebruik van PrEP.

Het programma is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen die risico lopen op hiv. Je loopt risico op hiv als je anale seks zonder condoom (gehad) hebt met iemand waarvan je de hiv-status niet zeker weet of die niet of niet goed behandeld wordt voor hiv. Er zijn op dit moment geen plaatsen meer beschikbaar.

Huisarts

PrEP is ook via de huisarts verkrijgbaar. Vraag je huisarts wat er mogelijk is of kijk op PrEPnu.nl De Soa-polikliniek van GGD Amsterdam kiest ervoor om voorrang te geven aan mannen die seks hebben tot mannen of transgender personen die moeilijk aan PrEP kunnen komen.

Aanmelden

Voor de wachtlijst kun je je aanmelden via deze link: prepzorg.itforcare.nl Na aanmelding ontvang je een bericht dat je bent aangemeld óf de melding dat je niet in aanmerking komt voor deelname. Kom je niet in aanmerking, kijk dan op de website van PrEPnu.nl voor andere mogelijkheden.

Let wel, aanmelding is geen garantie voor deelname. Woon je niet in de regio Amsterdam, maar wil je je graag aanmelden? Kijk dan op de website van de GGD binnen jouw regio

Mocht je ingepland worden voor een eerste afspraak dan nemen we testen af en kijken we of je met PrEP kunt starten. Daarnaast kun je vragen stellen. Het volgende bezoek is 1 maand later. Daarna kom je elke 3 maanden naar de Soa-polikliniek. Na je afspraak koop je daar de tabletten.

Eigen bijdrage en betaling

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn wij verplicht om een eigen bijdrage voor de PrEP-tabletten te laten betalen (€7,50 euro per 30 tabletten). Je krijgt de tabletten mee na betaling van de eigen bijdrage. De soa-testen zijn gratis.
Let op: je kunt alleen met PIN betalen, dus neem je pinpas met voldoende saldo mee naar je afspraak.

Zorg altijd dat je een afspraak bij ons hebt voordat je pillen op zijn, zodat je je PrEP-gebruik niet hoeft te onderbreken!

Stoppen met het nationaal PrEP-programma

Deelnemers mogen altijd stoppen met het programma of met het innemen van PrEP. Als je wilt stoppen, bespreek dit dan met het PrEP-team. Je hoeft geen reden op te geven. Als je stopt met PrEP, maar wel nog risico loopt op hiv, adviseren we je om na te denken over een andere manier om je te beschermen. Voor meer informatie: www.MantotMan.nl

Ben je langer dan een half jaar niet op consult geweest, dan gaan wij ervan uit dat je gestopt bent met je deelname aan het programma. Het is mogelijk dat we jouw plek dan aan iemand anders geven. In dat geval kun je alleen herstarten bij de GGD Amsterdam als er op dat moment plek is binnen het programma.