Lijst
Scabiës of schurft is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. Een van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk. De behandeling van schurft bestaat uit crème of tabletten én hygiënemaatregelen in huis.
Dit kun je zelf doen
Last van jeukklachten en denk je aan schurft? Maak een afspraak bij je huisarts. Ben je student en heb je geen huisarts in Amsterdam? Kijk dan op huisartsenamsterdam.nl
Schurft herkennen
Een van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk, vooral 's nachts. Je kunt ook kleine gangetjes, blaasjes en rode bultjes op de huid krijgen. Vooral tussen de vingers, op de polsen en voeten.
Als je voor het eerst besmet raakt duurt het 2 tot 6 weken voordat de jeuk begint. Bij een volgende besmetting begint de jeuk al na een paar dagen.
Schurft voorkomen
Iedereen kan schurft krijgen. Je krijgt de ziekte door huidcontact (meer dan 15 minuten) met iemand die schurft heeft of door het delen van beddengoed of kleding. Zo maak je de kans om besmet te raken kleiner:
- Vermijd huidcontact met iemand die besmet is. Ga bijvoorbeeld niet tegen elkaar aan zitten op de bank, knuffelen, bij elkaar in bed slapen of kleding van die persoon aantrekken.
Als je denkt dat je schurft hebt
- Schurft gaat niet vanzelf over. Ga bij klachten die wijzen op schurft naar de huisarts.
- De behandeling van schurft staat of valt met een goede diagnose en het tegelijk behandelen van jou, je huisgenoten en nauwe contacten.
Als je schurft hebt
- De behandeling bestaat uit crème of tabletten die je via de huisarts of dermatoloog krijgt. Je kunt nog lang last blijven houden van jeuk. Die zal na de behandeling verminderen, maar kan nog zeker 6 weken aanhouden. Doe het rustig aan en geef de jeuk de tijd om te verdwijnen.
- Informeer je huisgenoten en mensen met wie je intensief contact (langer dan 15 minuten) had. Iedereen moet tegelijk behandeld worden, ook als ze geen klachten hebben.
- Was alle kleding en beddengoed tegelijk op 60 graden. Of stop kleding en beddengoed minimaal 72 uur in een afgesloten plastic zak. De mijt gaat dood na 72 uur zonder menselijk contact.
- Gebruik de stappenplannen aanpak schurft. Je kunt ze downloaden onder aan deze pagina.
Dit doet de GGD
Wij begeleiden patiënten bij wie de behandeling niet lijkt aan te slaan of bij wie de schurft telkens terugkomt.
Schurftspreekuur voor studenten
Je kunt een afspraak krijgen bij de GGD als dit voor jou geldt:
- je bent tussen de 18 en 30 jaar, én
- je woont in de GGD regio Amsterdam-Amstelland, én
- je bent bij de huisarts geweest, én
- je hebt op dit moment nieuwe plekjes of de jeuk wordt weer erger, 4 of meer weken na de laatste behandeling
Bel ons: 020 555 5337
Studentenhuizen
Gelijktijdig en precies behandelen is in studentenhuizen vaak een uitdaging, al is het maar omdat alle huisgenoten voor medicatie naar hun eigen huisarts moeten.
Wij geven voorlichting en advies over de behandeling en over het uitvoeren van de hygiënemaatregelen. Amsterdamse jongeren tussen de 18 en 30 jaar die schurft hebben én bij de huisarts zijn geweest kunnen een afspraak bij ons maken.
- We doen bron- en contactonderzoek
- We ondersteunen bij het waarschuwen van mensen die risico hebben gelopen en zorgen dat zij óók worden behandeld
- Als het nodig is, maken we eerst een afspraak op ons wekelijkse schurftspreekuur en onderzoeken we of het inderdaad schurft is
Bel ons: 020 555 5337
Contact
Bel voor advies over schurft naar de afdeling Algemene Infectieziekten van GGD Amsterdam: 020 555 5337
Bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur en 13.30 tot 16:30 uur.