Prik- en bijtaccidenten en andere risicovolle verwondingen
Tijdens werk of vrije tijd kunt u zich op verschillende manieren verwonden.
In de volgende gevallen spreken we van een risicovolle verwonding:
- Bij een prik- of snijaccident komt bloed (of een andere lichaamsvloeistof) van de ene persoon via een scherp voorwerp, bijvoorbeeld een injectienaald, in het lichaam van een ander.
- Bij een spataccident gaat het om bloed dat op slijmvliezen of niet-intacte huid terechtkomt.
- Bij een bijtaccident komt bloed op mondslijmvlies of speeksel in een open wond.
Via prik-, bijt-, snij- en spataccidenten kunnen hepatitis B, hepatitis C en hiv worden overgedragen. Hoeveel risico iemand heeft gelopen heeft, hangt van meerdere zaken af. Een arts zal daarom een inventarisatie maken van het gelopen risico om u een goed advies te kunnen geven.
Wat moet u doen
Spoel en ontsmet de wond
- De eerste stap na een prik-, snij, of bijtaccident is spoelen en ontsmetting van de wond. Spoel de wond direct met lauwwarm (stromend) water en laat de wond goed doorbloeden (niet direct stelpen).
- Desinfecteer de wond daarna met 70% alcohol of (povidon)jodiumoplossing.
- Zijn er spetters op huid of slijmvliezen (ogen/mond) terechtgekomen, spoel dan alleen met fysiologisch zout of water.
Prikaccident op werk: neem contact op met uw arbodienst
- De meeste prikaccidenten vinden plaats tijdens werktijd. Conform Arbowetgeving zijn werkgevers verplicht de gezondheid van werknemers te beschermen. Een regeling voor prikaccidenten valt hier onder. Vraag eventueel bij uw leidinggevende hoe dit geregeld is binnen uw organisatie.
- Als een werkgever zelf geen voorzieningen getroffen heeft voor het afhandelen van prikaccidenten of hier vragen over heeft, kan deze terecht bij verschillende (landelijke) organisaties die prikaccidenten afhandelen.
- Alleen voor medewerkers van Gemeente Amsterdam (waaronder GGD Amsterdam), loopt de zorg na een werk gerelateerd accident via het team Infectieziekten van GGD Amsterdam.
Prikaccident in de privé situatie
Prik- of bijtaccidenten in de privésfeer komen weinig voor. Tijdens kantoortijden kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts of GGD Amsterdam. Buiten kantoortijd kun u contact opnemen met de huisartsenpost. De huisarts kan, als dat nodig is, advies vragen aan de dienstdoende arts infectieziektebestrijding.
Burgers
Bel 020 555 5337 maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 13.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Tijdens het weekend, avonden en feestdagen kunt u contact opnemen met de huisartsenpost of Eerste Hulp.
Artsen
Intercollegiaal overleg: 020 5555 566 maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.
Buiten kantooruren: bel 020 555 5555 (7x5) en vraag naar de dienstdoende arts infectieziekten. Alleen voor vragen die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten.
Heeft u risico gelopen naar aanleiding van een seksueel contact? Kijk dan op de informatie van het Centrum Seksuele Gezondheid