Pad tot huidige pagina

Hiv naar nul

Lees meer over het programma Hiv naar nul

HIV-testweek

Van 18 tot en met 24 november organiseren GGD Amsterdam en Dokters van de Wereld de HIV-testweek. Tijdens deze week kun je op verschillende plekken in de stad gratis een hiv-test laten doen. Belangrijk, want hiermee kom je meer te weten over je eigen gezondheid.

Snel-test

Je krijgt een snel-test dus je ontvangt direct de uitslag. Kom langs en doe de test!

HIV Testing Week

From November 18 to 24, GGD Amsterdam and Doctors van de Wereld are organizing - The HIV Test Week. During this week you can have a free HIV test done at various places in the city. This is important because you will learn more about your own health.

Rapid Test

You will receive a rapid test so you will get the results immediately. Come by and take the test!

GGD Amsterdam en Dokters van de Wereld zijn aanwezig bij:

datum

tijd

locatie

adres

18-11

10.00-11.00 uur

ASKV - steunpunt vluchtelingen

Chris Lebeaustraat 4, Amsterdam

18-11

11.30-13.00 uur

Dokters van de Wereld

Nieuwe Herengracht 20, Amsterdam

19-11

13.00-17.00 uur

Buurthuis Bonte Kraai

Kraaiennest 68, Amsterdam Zuidoost

20-11

15.00-16.30 uur

BOOST

Daniel Theronstraat 2, Amsterdam

21-11

11.30-13.00 uur

Company of Friends bij Sint Petrus Banden Kerk

Hartveldseweg 25, Diemen

21-11

13.30-15.00 uur

Veni Cultura

Hogevecht 229A, Amsterdam Zuidoost

21-11

17.00-21.00 uur

Buurthuis Bonte Kraai

Kraaiennest 68, Amsterdam Zuidoost

Hiv naar nul

Het aantal Amsterdammers dat een hiv-infectie heeft is ongeveer 6.000. In 2010 liepen 200 mensen een nieuwe infectie op. In 2022 waren dat er nog maar 9. Onder meer door de inzet van hiv-preventiepil PrEP, het sneller vinden van acute infecties en de directe start met behandeling na diagnose is de overdracht van hiv in Amsterdam in de loop der jaren fors afgenomen.

Wat is hiv?

Hiv is een virus dat je kunt oplopen tijdens onbeschermde seks met iemand die hiv heeft. Of als het bloed van iemand met hiv in contact komt met jouw bloed. Hiv kan alleen overgedragen worden als die ander geen medicijnen slikt.

Hoe behandel je hiv?

Hiv is tegenwoordig goed te behandelen met medicijnen, zogenaamde hiv-remmers. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk met deze behandeling te beginnen, want dit voorkomt dat je ziek wordt en hiv aan anderen doorgeeft. Hiv is niet te genezen, maar met medicijnen kun je net zo gezond oud worden als iemand zonder hiv.

Geen medicijnen = risico

Als je geen medicijnen gebruikt, loop je het risico ernstig ziek te worden en aids te ontwikkelen. In Nederland komt dit bijna niet voor, omdat bijna iedereen met hiv in behandeling is.

N=N, met medicijnen kun je hiv niet doorgeven

Hiv-remmers zorgen ervoor dat het hiv-virus na 3 tot 6 maanden niet meer meetbaar is in je bloed. Je kunt hiv dan niet meer doorgeven aan een ander. Ook niet als je seks hebt zonder condoom. Dit heet n=n: niet meetbaar = niet overdraagbaar. Deze boodschap heeft een positieve impact op het leven van mensen met hiv. Het brengt geluk in plaats van angst en zorgt voor erkenning in plaats van schaamte.

Hoe voorkom je dat je hiv krijgt of doorgeeft?

Lijst

1. Gebruik een condoom als je seks hebt

Zorg ervoor dat je condooms gebruikt tijdens seks. Als je het moeilijk vindt om over condooms te praten, kijk dan op de site van Sense

2. Gebruik PrEP

PrEP is een pil die je kunt nemen voordat je seks hebt om hiv-infectie te voorkomen. Als je man bent en onbeschermde seks hebt met mannen, overweeg dan PrEP

3. Gebruik PEP na de seks

Pep is een pil die je binnen 72 uur kunt nemen als je risico hebt gelopen op hiv. Bijvoorbeeld nadat je onbeschermde seks hebt gehad zonder condoom. Pep is verkrijgbaar bij de GGD of de spoedeisende hulp. Kijk op Pep behandeling

4. Laat je regelmatig testen op hiv

Als je onbeschermde seks hebt met verschillende partners of met mensen die een verhoogd risico op hiv hebben, laat je dan regelmatig testen op hiv bij de huisarts of de GGD. Bespreek met je arts hoe vaak je dit moet doen.

5. Neem medicijnen als je hiv hebt

Als je hiv hebt en medicijnen gebruikt, is het virus na 3 tot 6 maanden niet meer detecteerbaar zijn in je bloed. Op dat moment kun je het virus niet meer overdragen, zelfs niet bij onbeschermde seks. Zorg ervoor dat je je medicijnen elke dag inneemt en laat je regelmatig controleren in het ziekenhuis.

Lijst

Meer informatie