Lijst
Hepatitis C is een ontsteking van de lever door een virus. Als de ontsteking lang duurt kan uw lever erg beschadigd raken. Hepatitis C komt weinig voor in Nederland.
Dit kunt u zelf doen
Hepatitis C herkennen
De klachten zijn: misselijkheid en braken, moeheid, een grieperig gevoel, weinig zin in eten en pijn rechtsboven in de buik. Ook kan de huid en het oogwit geel worden. De urine kan zo donker zijn als cola en de ontlasting zo licht als stopverf.
Tussen besmet raken en ziek worden zit ongeveer 2 maanden. In deze tijd kunt u wel al anderen besmetten. U kunt ook lange tijd hepatitis C hebben, soms jaren, zonder dat u er iets van merkt.
Als u zich niet laat behandelen, kan de ziekte chronisch worden. Na een infectie bent u niet immuun voor het hepatitis C-virus. U kunt dus opnieuw besmet raken.
Hepatitis C voorkomen
- Vrij met een condoom.
- Wees voorzichtig met bloed van een ander. Zorg dat het niet in een wondje of uw oog, mond of neus komt. En deel geen scheermesjes, nagelschaartjes of tandenborstels.
- Gebruik geen injectienaald die door anderen is gebruikt.
- Laat een tatoeage of piercing alleen met steriele naalden zetten.
En verder:
- Een kleine hoeveelheid besmet bloed in een wondje is al voldoende om een infectie te veroorzaken.
- Het virus kan niet overgebracht worden door gewoon contact zoals iemand een hand geven, knuffelen of een zoen geven.
- Het virus wordt ook niet overgebracht door het samen gebruiken van servies of bestek, of gebruik van hetzelfde toilet.
Als u denkt dat u hepatitis C heeft
- Voorkom dat u de ziekte doorgeeft aan anderen: vrij met een condoom en wees voorzichtig met bloed.
- Ga naar uw huisarts. Die kan u doorverwijzen naar de GGD of een behandelcentrum.
Er is geen vaccinatie tegen hepatitis C. Maar hepatitis C is tegenwoordig goed te behandelen. Er zijn medicijnen met weinig bijwerkingen en een korte behandelduur. Voor de behandeling moet u naar een specialist in het ziekenhuis.
Dit doet de GGD
Bron- en contactonderzoek
Als een arts hepatitis C bij u constateert, kijken wij door wie en hoe u besmet bent geraakt. Uw gezinsleden en partner of partners worden door ons gratis onderzocht op hepatitis C.
Doorverwijzen voor behandeling
Wij verwijzen u ook door naar een specialist voor behandeling.
Contact
- Bel 020 555 5337
Bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur en 13.30 tot 16:30 uur. - Bel 020 5555 555 als u zich 's avonds of in het weekend heeft geprikt aan een gebruikte injectienaald of een andere risicovolle verwonding heeft opgelopen. Vraag naar de dienstdoende arts Infectieziekten.
Meer informatie
Algemeen:
- uw eigen huisarts
- thuisarts.nl: Hepatitis C
Voor mannen die seks hebben met mannen:
Als u hepatitis C hebt: