Lijst
Per 1 januari 2025 valt de afhandeling van werkgerelateerde besmettingsaccidenten voor medewerkers van externe organisaties onder arbozorg.
Als medewerkers van externe organisaties contact opnemen naar aanleiding van een besmettingsaccident verwijzen wij naar de arbodienst of leidinggevende.
Advies aan werkgevers
Lijst
Wij adviseren bij de eigen bedrijfsarts of arbodienst te informeren of deze ook deze 24-uurs zorg na besmettingsaccidenten kan regelen. Conform Arbowetgeving zijn werkgevers verplicht de gezondheid van werknemers te beschermen. Een regeling voor prikaccidenten valt hier onder.
Als een werkgever zelf geen voorzieningen getroffen heeft voor het afhandelen van besmettingsaccidenten of hier vragen over heeft, kan deze terecht bij verschillende (landelijke) organisaties die besmettingsaccidenten afhandelen.
Dit doet GGD Amsterdam
- Intercollegiale advisering voor artsen die de zorg regelen voor een persoon welke een besmettingsaccident (in de privésfeer) heeft gehad.
- Eventueel de zorg na besmettingsaccident in de privésfeer (bijvoorbeeld een prikaccident door een op straat gevonden naald) overnemen. Dit betreft in beginsel eerstelijnszorg. Omdat dit niet vaak voorkomt kan een behandelaar de voorkeur hebben om te verwijzen. Deze zorg wordt gedeclareerd via de zorgverzekering van de cliënt.
- Afhandeling van besmettingsaccidenten voor medewerkers van Gemeente Amsterdam (waaronder GGD Amsterdam zelf).
Intercollegiaal contact
Bel 020 555 5566 van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Buiten kantooruren: bel 020 555 5555 (7x5) en vraag naar de dienstdoende arts infectieziektenbestrijding. Alleen voor vragen die niet tot de volgende dag kunnen wachten.