Pad tot huidige pagina

Rabiës (hondsdolheid)

Lijst

Rabiës komt in Nederland bijna niet voor. Mensen met rabiës hebben dit vrijwel altijd in het buitenland opgelopen. Het virus wordt van mens op dier overgebracht via het speeksel van een besmet zoogdier (vooral vleermuizen, honden, katten en vossen). Dit kan door een beet, krab of lik aan een wondje of via slijmvliezen. Een onbehandelde infectie is dodelijk.

Intercollegiaal overleg

Lijst

Algemene Infectieziekten (AIZ): 020 555 5566 maandag tot en met vrijdag 08.30 – 17.00 uur. Buiten kantoortijden (alleen voor vragen die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten): 020 555 5555 (7x5). Vraag naar de dienstdoende arts infectieziektebestrijding.

Dit doet GGD Amsterdam

  • Patiënten met rabiës moeten binnen 1 werkdag bij de GGD gemeld worden. Dit kan alleen door de behandelend arts of hoofd van een laboratorium. Rabiës is namelijk een meldingsplichtige ziekte in de groep B1 (Wet publieke gezondheid).
  • Bel bij mogelijk risico op rabiës met bovenstaand nummer voor intercollegiaal overleg. Wij maken een risico-inschatting, gebaseerd op het land waar de beet heeft plaatsgevonden, het soort dier en de aard van de verwonding.

Bij een verdenking van rabiës kunt u overleggen met een infectioloog in het ziekenhuis. In Amsterdam heeft het Amsterdam UMC de meeste expertise op het gebied van rabiës.

Behandelen na beet of krab

Indien nodig start de GGD met de immunisatie volgens de LCI-richtlijn Afhankelijk van het gelopen risico en of iemand in het verleden al gevaccineerd is,  zal dit bestaan uit anti-rabiës immuunglobulines (MARIG) en/of een serie vaccinaties.


GGD-informatie voor patiënten