Pad tot huidige pagina

Mpox

Lijst

Mpox is een meldingsplichtige ziekte uit de groep B1. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en de ziekte kan erg pijnlijk verlopen.

Intercollegiaal overleg

Lijst

  • CSGA voor testen, diagnostiek en vaccinatie: 020 555 5665 maandag tot en met vrijdag 09.00 – 17.00 uur
  • Streeklab voor diagnostiek en uitslagen: 020 555 5293
  • Algemene Infectieziekten voor meldingen, bron- en contactonderzoek en post-expositie profylaxe. Maandag tot en met vrijdag 08:30 – 17:00 uur: 020 555 5566 Buiten kantoortijden voor vragen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag: 020 555 5555 (7x5)

Testen/diagnostiek

Als huisarts kunt u zelf mpox diagnostiek afnemen en insturen.

  • Bij verdenking mpox neemt u een eswab of droge stok af van de huid of slijmvlies laesie (zie Vademecum Streeklaboratorium: mpox)
  • Bij risicocontacten met klachten zonder huid- of slijmvlieslaesies wordt geadviseerd om een anuswat en een keelwat af te nemen. Draag bij het afnemen van de swabs PBM voor druppel- en contactisolatie: handschoenen, een beschermend schort, minimaal een chirurgisch mondneusmasker type IIR en bij kans op spatten een beschermende bril. Op de website van de NHG is een aparte pagina met instructies over diagnostiek
  • De materialen dienen dezelfde dag tijdens kantoortijden te worden afgeleverd bij het Streeklaboratorium van GGD Amsterdam (Nieuwe Achtergracht 100, balie 4e verdieping). Voor vragen over het afnemen van mpox diagnostiek of andere bepalingen in de differentiaal diagnose kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts-microbioloog

Bij verdenking op mpox gerelateerd aan seksuele overdracht is er beperkte mogelijkheid om een patiënt aan te melden voor een mpox test via de intercollegiale lijn van het Centrum Seksuele Gezondheid. Mpox diagnostiek wordt hier in combinatie met soa-onderzoek gedaan.

Mannen die seks hebben met mannen, transgender personen en sekswerkers kunnen ook zelf online een afspraak maken voor soa diagnostiek bij het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG). Zij worden tijdens het consult getrieerd en zo nodig wordt ook MPX diagnostiek ingezet.

Dit doet GGD Amsterdam

Vaccineren

Hoogrisico-contacten van patiënten met bewezen mpox krijgen postexpositie-vaccinatie aangeboden. Er loopt momenteel geen preventieve vaccinatiecampagne voor risicogroepen.

Bron- en contactonderzoek

Bij melding van een patiënt met mpox start de GGD een bron- en contactonderzoek. We onderzoeken waar de patiënt de infectie zou hebben kunnen oplopen. Ook kijken we met wie de patiënt in de besmettelijke periode in contact is geweest. In afstemming met de patiënt worden de contacten geïnformeerd worden over het gelopen risico.

Contacten met een groot risico op besmetting komen in aanmerking voor postexpositieprofylaxe door middel van vaccinatie als het contact minder dan 14 dagen geleden is.


GGD-informatie voor patiënten