Gelijke zorg voor een gezonde Start

In deze editie van de interviewserie Eerste 1.000 Dagen en ik, spreken we met Leonie van Rheenen, een toegewijde gynaecoloog bij het OLVG in Amsterdam. Leonie speelt een belangrijke rol in de verloskundige zorg in Amsterdam en is nauw betrokken bij het programma Gezonde en Kansrijke Start.

Gezondheidsverschillen per wijk

Leonie merkt op dat het bereiken van de juiste zorg niet altijd vanzelfsprekend is, en dat waar je woont soms een wereld van verschil kan maken. “Het is niet zo dat mensen in andere postcodes geen goede zorg krijgen, maar de toegang tot die zorg is anders,” vertelt ze.

“Wijken zoals Noord, Zuidoost en Nieuw-West hebben te maken met meer armoede en daardoor ook met meer gezondheidsrisico’s. In die wijken worden verloskundigenpraktijken dan ook vaker benaderd door initiatieven zoals Gezonde en Kansrijke Start.”

Signaleringsrol

In haar werk ziet Leonie hoe belangrijk het is dat zorgverleners hun rol in de signalering en doorverwijzing goed vervullen. “We zitten als artsen en zorgverleners vaak in een soort ivoren torentje. We zien maar een klein deel van de zwangere vrouwen in Amsterdam, maar moeten ons bewust zijn van onze signaleringsrol en daar ook naar handelen.”

Ze benadrukt dat er nog ruimte is voor verbetering, vooral als het gaat om de samenwerking tussen het ziekenhuis en zorgverleners buiten het ziekenhuis. Een holistische benadering van zorg zou volgens haar een positieve impact kunnen hebben op het welzijn van zowel moeder als kind.

Een holistische benadering van zorg kan een positieve impact hebben op het welzijn van moeder en kind

Groter geheel

Hoewel Leonie de bestaande initiatieven zoals Gezonde en Kansrijke Start waardeert, ziet ze ook ruimte voor verbetering. Ze gelooft dat de focus op bepaalde wijken logisch is, maar dat een gezonde start voor alle Amsterdammers zou moeten gelden, niet alleen voor mensen in de focuswijken. Ze benadrukt dat “de eerste 1.000 dagen een onderdeel zijn van een veel groter geheel.”

Voor Leonie is het duidelijk dat om echt impact te hebben, er veel breder ingezet moet worden. Een gezonde leefomgeving voor iedereen, betere huisvesting en meer kennis over gezonde gewoonten zijn volgens haar essentieel. “Dit vraagt om een brede aanpak die verder gaat dan alleen de zorg tijdens de zwangerschap.”

Gezondere leefomgeving

Leonie heeft een duidelijke visie op de toekomst: “In een ideale wereld zouden we nog veel meer moeten inzetten op het creëren van een gezondere leefomgeving in de breedste zin van het woord.”

Ze gelooft dat de samenleving als geheel moet werken aan het verminderen van gezondheidsverschillen die vaak afhangen van sociaal-economische factoren. Ook vindt ze dat zorgverleners hun kennis over de beschikbare ondersteuning buiten het ziekenhuis moeten vergroten. “Het gaat erom dat we als zorgverleners niet alleen focussen op het medische aspect, maar ook kijken naar wat we kunnen betekenen voor de algehele gezondheid en het welzijn van de zwangere en het gezin.”

Leonie sluit af met een belangrijke boodschap: artsen en zorgverleners moeten ze zich meer bewust zijn van de bredere context waarin hun patiënten leven. “We moeten niet alleen behandelen wat er voor ons ligt, maar ook denken aan de veiligheid en gezondheid van het hele gezin.”

Samenwerking zorgverleners en organisaties

Volgens Leonie is er nog veel te winnen door betere samenwerking en communicatie tussen verschillende zorgverleners en organisaties. Dat, zo zegt ze, is misschien wel het belangrijkste om echt een gezonde en kansrijke start voor ieder kind in Amsterdam te kunnen realiseren.