Interview over Voorzorg met Anke Delfsma, GGD, afdeling JGZ
Anke Delfsma werkt al 9 jaar in de Jeugdgezondheidszorg, momenteel in het team Voorzorg bij de GGD Amsterdam. Samen met 8 collega's begeleidt ze moeders tijdens de belangrijke eerste 1.000 dagen van hun kinderen.
Sterke banden met de doelgroep
Anke vertelt over haar beginjaren in de Bijlmer en hoe ze bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) terechtkwam. "Toen ik de vacature zag bij JGZ, sprak de doelgroep mij meteen aan. Vooral de mensen die mogelijk extra hulp kunnen gebruiken binnen onze samenleving," zegt Anke. "We leveren hier maatwerk en bouwen sterke banden op met de moeders. Dat is heel belangrijk, omdat deze vrouwen vaak veel hebben meegemaakt en soms teleurgesteld zijn in de zorg." Anke en haar team zetten zich in voor een goede band tussen moeder en kind. "Als je een moeder uitlegt waarom een kind doet wat hij doet, gaat ze er beter mee om. Dit helpt bij het opbouwen van een goede band," legt ze uit.
Kennis delen
Over het belang van de eerste 1.000 dagen en de ontwikkeling van een kind zegt Anke: "Nu heeft het een naam, maar Voorzorg werkte altijd al in de eerste levensfase van kinderen. Ik kwam er vrij snel achter dat de eerste 2 jaar heel vormend zijn voor de rest van het leven." Anke benadrukt het belang van het delen van casussen bij de samenwerking met andere professionals. "Wij richten ons sterk op zwangerschap en opvoeding, maar als er bijvoorbeeld schulden zijn, is het fijn om dit samen met mensen met expertise op dat gebied op te kunnen pakken."
Maatwerk
Het Gezonde en Kansrijke Start-programma speelt een grote rol in hun werk. "Er is door het programma meer aandacht voor de eerste 1.000 dagen en er is meer mogelijk. Vooral de samenwerking is verbeterd." Als ervaren medewerker binnen de Gemeente Amsterdam ziet Anke veranderingen in haar werk. "We werken nu meer op maat. Geen persoon is gelijk, dus we kunnen ons werk flexibeler uitvoeren," zegt ze.
Ik gun alle aanstaande ouders de basisbenodigdheden: een inkomen en een dak boven je hoofd. Als die basisbenodigdheden er zijn, kun je gaan werken om te groeien en te bloeien.
Uitdagingen
Toch zijn er uitdagingen geweest, waarvan huisvesting een belangrijk deel is. Anke wijst op de moeilijkheden van het wonen in Amsterdam. "Vaak vallen mensen tussen wal en schip als ze wel een baan hebben maar zich niet alles kunnen veroorloven.
Toekomstdroom
Gevraagd naar haar droom voor de toekomst op het gebied van de eerste 1.000 dagen, deelt Anke een krachtige wens. "Ik gun alle aanstaande ouders de basisbenodigdheden: een inkomen en een dak boven je hoofd. Als die basisbenodigdheden er zijn, kun je gaan werken om te groeien en te bloeien." Ze benadrukt het belang van kijken zonder oordeel en het bieden van een luisterend oor, dat alleen kan soms al voldoende zijn.