Samenwerken voor een Kansrijke Start
Een goede start voor ieder kind. Daar zetten Lily Overgoor en Lucienne Read zich dagelijks voor in. Vanuit verschillende achtergronden en werkplekken vinden ze elkaar in een gedeelde missie: zwangeren en hun baby's zo goed mogelijk begeleiden in de eerste 1.000 dagen. Lily werkt als jeugdverpleegkundige bij de GGD Amsterdam en is betrokken bij het programma Gezonde en Kansrijke Start. Lucienne is klinisch verloskundige in het Amsterdam UMC en zet zich in voor gelijke kansen voor alle Amsterdamse kinderen. Hun samenwerking tussen de JGZ en de KADEX-poli heeft als doel de zorg beter op elkaar af te stemmen en moeders eerder en effectiever te begeleiden.
Het belang van de eerste 1000 dagen
Tijdens hun werk zien zowel Lucienne als Lily hoe belangrijk die eerste levensfase is voor een kind. "In mijn werk zie ik hoe ongelijkheid invloed heeft op de gezondheid van moeders en baby's," legt Lucienne uit. "Vrouwen met minder financiële zekerheid en een zwakker netwerk hebben het moeilijker. Dat besef motiveert mij om me in te zetten voor een gezonde start voor ieder kind."
Lily herkent dat beeld. "Door het programma Gezonde en Kansrijke Start begrijpen we nu beter hoe ongelijkheid in een stad als Amsterdam de toekomst van een kind beïnvloedt. We kunnen daardoor gerichter helpen."
Een brug tussen ziekenhuis en JGZ
Hun samenwerking begon met een leertraject over sociale zorg. "We willen zwangeren eerder in beeld krijgen en de drempel naar de JGZ verlagen," zegt Lily.
Om die drempel te verkleinen, is de JGZ nu om de week aanwezig in de polikliniek van het ziekenhuis. Daar spreken jeugdverpleegkundigen zwangere vrouwen en hun partners, geven ze voorlichting en kunnen ze – indien nodig – direct vaccineren. "Door fysiek in het ziekenhuis aanwezig te zijn, maken we het makkelijker voor moeders om in contact te komen met de JGZ," legt Lily uit. "Dit draagt bij aan een hogere vaccinatiegraad en maakt ons aanbod toegankelijker."
Lucienne vult aan: "In het ziekenhuis behandelen we zwangeren medisch, maar daarna stopt onze directe zorg. Dankzij de samenwerking met de JGZ worden moeders al tijdens de zwangerschap met hen in contact gebracht, wat helpt bij het opbouwen van vertrouwen. Daardoor kunnen we hen ook makkelijker toeleiden naar een prenataal huisbezoek of deelname aan de centeringgroepen."
De korte lijnen tussen de JGZ, de klinisch verloskundigen en de medisch maatschappelijk werkers versterken de samenwerking verder. "We kunnen sneller schakelen en beter inspelen op de behoeften van moeders," zegt Lily. "Dat maakt echt het verschil in die eerste cruciale periode."
Door fysiek in het ziekenhuis aanwezig te zijn, maken we het makkelijker voor moeders om in contact te komen met de JGZ.
Uitdagingen en toekomstvisie
Ondanks de successen zijn er nog uitdagingen. "Het blijft een uitdaging om de werelden van het ziekenhuis en de JGZ echt samen te brengen," erkent Lucienne. "Binnen het ziekenhuis is de meerwaarde van de JGZ nog niet altijd duidelijk."
Lily ziet mogelijkheden voor verdere verbetering. "We moeten de samenwerking verder verankeren, zodat moeders en kinderen altijd de juiste zorg op het juiste moment krijgen."
Voor Lucienne is de toekomstvisie helder: "Mijn droom is dat alle zwangeren gelijke kansen hebben, ondanks de verschillen in sociale situaties, zodat ook hun kinderen gezond opgroeien."
Wil je meer weten over deze samenwerking? Bekijk dan de factsheet