Rook, roet en gezondheid

Lijst

Het inademen van rook is erg ongezond. Probeer rook daarom niet in te ademen. Ook roet is ongezond. Roetdeeltjes kunnen schadelijk zijn als u ze inslikt of als ze in uw eten terechtkomen.

Rook

Maatregelen tegen rook

Dit kunt u doen als er rook bij uw huis komt:

  • Sluit ramen en deuren.
  • Schakel uw ventilatie uit.
  • Help mensen in uw omgeving om ook uit de rook te blijven.
  • Ventileer goed als de rook weer weg is. Zet alle ramen en deuren open.

Dit kunt u doen als er brand bij u in de buurt is:

  • Ga niet buiten in de rook staan.
  • Ga niet kijken bij een brand of ga aan de kant staan waar de rook van u afwaait.
  • Als het niet lukt om uit de rook te blijven, beweeg dan zo min mogelijk. Hoe meer u beweegt, hoe meer rook u inademt.

Rook en uw gezondheid

Als u rook hebt ingeademd, kunnen uw ogen gaan tranen en u kunt gaan hoesten. Als u gevoelige luchtwegen hebt, bijvoorbeeld door astma, kunt u last krijgen van benauwdheid of piepende ademhaling. Als u heel veel rook hebt ingeademd, kunt u een rookvergiftiging oplopen door koolmonoxide.

De meeste klachten verdwijnen snel als u geen rook meer inademt. Hebt u ernstige of blijvende klachten na het inademen van rook? Ga dan naar uw huisarts.

Alle rook is schadelijk

Veel mensen denken dat rook van een brand met chemische stoffen veel gevaarlijker is dan rook van een gewone brand. Maar alle rook is schadelijk. Ook rook die niet van een brand komt, bevat giftige stoffen, zoals dioxinen. Bij het verbranden van afval, papier, schoon hout, kaarsen, wierook, tabak of tuinafval komen ook altijd chemische stoffen vrij.

Wij adviseren daarom om zelf zo min mogelijk rook te maken. Ook niet in een vuurkorf, barbecue of houtkachel.

Asbest in rook

Het risico van asbestvezels in rook is heel klein. Als asbestplaten knappen bij een brand komen er wat losse asbestvezeltjes vrij. Dat zijn er bijna altijd heel erg weinig.

Grotere stukken asbest

Grotere stukjes asbest kunnen ook meegevoerd worden met de rook en verderop naar beneden vallen. Soms dichtbij, soms wel tot op 100 meter van de brand. De grotere stukjes en flintertjes asbest kunnen breken als iemand er overheen loopt of rijdt. U kunt dan losse asbestvezels naar binnen lopen onder uw schoenen. De brandweer controleert na een brand de buurt op brokjes asbest.

Volg daarom het advies van de brandweer goed op. Houd berichten in de gaten, zoals teletekst of NL-Alert. En volg de regels op om verspreiding van asbest te voorkomen.


Roet

Roet en uw gezondheid

Bij brand kan een deel van de rook achterblijven in de vorm van roet en andere deeltjes. In roet zitten veel verschillende chemische stoffen. Grote hoeveelheden ingeslikt roet kunnen op langere termijn schadelijk zijn. Sommige stoffen in roet zijn kankerverwekkend.

Na een grote brand kan het eten van groenten uit moestuinen ongezond zijn. Volg daarom na een grote brand altijd de adviezen op over het eten uit een moestuin.

Roet verwijderen

Verwijder roet met water en zeep. Gebruik handschoenen bij het opruimen of was uw handen met water en zeep na het opruimen. Spoel uw schoenen af met water. Ligt er zichtbaar roet in een zandbak? Schep dan het bovenste laagje zand eraf en gooi dat weg.

Groenten en fruit


Spoel groenten of fruit waar een beetje roet op zit goed af met water tot al het zichtbare roet verdwenen is. Als er veel roet op zit, dan kunt u deze producten beter weggooien.

Vragen over rook en roet

Lijst

Stel uw vragen over rook en roet aan afdeling Leefomgeving.