Lijst
Wat kan je zelf doen om goed in je vel te zitten? Hoe ga je om met stress, eenzame gevoelens of sombere gedachten? En: hoe help je anderen?
Lijst
Weet je niet precies hoe je je voelt? Doe dan een zelftest.
Omgaan met stress, eenzaamheid of sombere gedachten
Lijst
Stress
Iedereen heeft weleens stress. Soms helpt stress om beter te presteren, maar te veel stress is niet goed voor je. Gelukkig kun je zelf veel doen om rustiger te worden. Je kunt stress niet altijd voorkomen, maar je kunt wel leren hoe je ermee omgaat. Kleine stappen helpen al!
Tips
Haal diep adem
Langzaam en diep ademhalen helpt je te ontspannen. Probeer 4 seconden in te ademen, 7 seconden vast te houden en 8 seconden uit te ademen.
Beweeg genoeg
Lopen, fietsen of sporten helpt om stress te verminderen. Bewegen maakt je hoofd leeg en geeft nieuwe energie.
Maak een lijstje
Schrijf op wat je moet doen en kies wat het belangrijkst is. Zo maak je je hoofd leeg en krijg je meer overzicht.
Neem pauzes
Werk of studeer niet te lang achter elkaar. Neem korte pauzes om even te ontspannen, bijvoorbeeld door een kop thee te drinken of even naar buiten te gaan.
Praat met iemand
Vertel aan een vriend, familielid of collega hoe je je voelt. Praten helpt om je stress te verminderen.
Gebruik je telefoon minder
Te veel nieuws en sociale media kunnen stress geven. Leg je telefoon vaker weg en doe iets ontspannends, zoals lezen of muziek luisteren.
Slaap goed
Te weinig slaap maakt stress erger. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en gebruik geen schermen voor het slapen.
Doe iets wat je leuk vindt
Neem tijd voor jezelf en doe iets waar je blij van wordt, zoals een hobby, een warm bad of een wandeling.
Denk aan wat je wel kunt doen
Sommige dingen kun je niet veranderen. Probeer je te richten op wat je wél kunt doen en laat de rest los.
Vraag hulp als het nodig is
Als je stress te veel wordt en niet weggaat, praat dan met een huisarts of coach. Zij kunnen je helpen om beter met stress om te gaan.
Lijst
Eenzame gevoelens
Iedereen kan zich weleens eenzaam voelen. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent in dit gevoel. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan en je weer verbonden te voelen met anderen. Wil je gratis anoniem praten of chatten met iemand? Kijk op www.uptalk.nl
Tips
Zoek contact met anderen
Ook al voelt het soms moeilijk, probeer actief contact te zoeken. Dit kan met familie, vrienden of buren. Stuur een berichtje, bel iemand op of nodig iemand uit voor een kop koffie.
Sluit je aan bij een groep of club
Of je nu van boeken, sport, muziek of creativiteit houdt, er zijn altijd groepen of verenigingen waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten. Dit helpt om regelmatige sociale interactie te hebben.
Doe vrijwilligerswerk
Anderen helpen kan niet alleen een goed gevoel geven, maar het brengt je ook in contact met mensen. Denk aan een lokale voedselbank, een verzorgingstehuis of een buurthuis. Kijk voor vacatures op www.vca.nu
Zorg voor jezelf
Regelmatige beweging, gezond eten en voldoende slaap helpt je om je beter te voelen.
Zoek professionele hulp als het nodig is
Als je je langere tijd eenzaam voelt en het je dagelijks leven beïnvloedt, kan het helpen om met een professional te praten. Een coach, therapeut of hulplijn kan ondersteuning bieden en samen met jou werken aan een oplossing.
Lijst
Sombere gedachten
Iedereen voelt zich weleens somber. Soms is het tijdelijk, maar het kan ook langer aanhouden. Het is belangrijk om te weten dat je niet machteloos bent. Er zijn dingen die je kunt doen om je beter te voelen.
Gevoelens komen en gaan. Door goed voor jezelf te zorgen en steun te zoeken, kun je stap voor stap weer positiever in het leven staan. 💛
Tips
Praat erover
Delen hoe je je voelt, kan opluchten. Praat met een vriend, familielid of iemand die je vertrouwt. Soms helpt het al om gewoon gehoord te worden.
Blijf in beweging
Beweging helpt om stress en negatieve gevoelens te verminderen. Een wandeling in de natuur, sporten of zelfs een korte stretch-sessie kan je stemming verbeteren.
Doe iets waar je van geniet
Sombere gevoelens kunnen je motivatie verlagen, maar probeer toch iets te doen wat je normaal leuk vindt, zoals muziek luisteren, tekenen of koken. Dit kan je gedachten even afleiden.
Zorg voor structuur
Een vaste dagindeling helpt om je minder verloren te voelen. Sta op een vast tijdstip op, eet gezond en plan activiteiten, hoe klein ook. Dit geeft houvast.
Schrijf je gedachten op
Door je gevoelens op papier te zetten, kun je beter begrijpen wat je dwarszit. Dit helpt om je hoofd leeg te maken en geeft inzicht in je emoties.
Beperk negatieve prikkels
Soms kunnen sociale media, nieuws of bepaalde mensen je somberder maken. Neem afstand van negatieve invloeden en focus op dingen die je energie geven.
Zoek hulp als het nodig is
Als je somberheid lang aanhoudt of je dagelijks functioneren belemmert, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een huisarts of psycholoog. Je hoeft het niet alleen te doen.
Lijst
Lijst
Een praatje maken of mensen ontmoeten?
Kijk in de kalender voor een bijeenkomst bij jou in de buurt.
Een ander helpen
Lijst
Leer in 45 minuten hoe je jongeren kunt bijstaan
De Checkers is een online tool waarin je leert hoe je jongeren met beginnende mentale problemen helpt. Hoe praat je met ze en stel je de juiste vragen?
De tool bestaat uit 3 delen van elk 15 minuten:
- Hoe herken je dat iemand niet lekker in zijn vel zit?
- Hoe ben je een goede gesprekspartner?
- Hoe help je iemand verder?