Thrive: Amsterdam mentaal gezond
Thrive Amsterdam mentaal gezond is een programma van GGD Amsterdam. Onze visie: een Amsterdam dat de mentale gezondheid van zijn bewoners ondersteunt en bevordert. Dat alle Amsterdammers zich gesteund voelen door hun stad en door de mensen in hun directe omgeving. Dit vergroot hun veerkracht en daardoor kunnen zij beter omgaan met de uitdagingen in hun leven. Zo wordt de kans op mentale problemen kleiner.
‘To thrive’ betekent opbloeien. Wij willen dat Amsterdam een stad is waar Amsterdammers zich OK kunnen voelen en aandacht voor mentale gezondheid gewoon ‘gewoon’ is.
Mentaal gezond, wat is dat?
Onder mentaal gezond verstaan we: omgaan met de bergen en dalen in het leven, maar ook het kunnen delen ervan met anderen. Je even een periode niet goed voelen, hoort ook gewoon bij het leven.
Lijst
Praten helpt
Iedereen heeft wel een periode dat het minder gaat. Toch is het nog voor weinig mensen gewoon om over een psychisch probleem te praten. We zijn als samenleving goed in het delen van de ups, maar weten vaak nog niet goed om te gaan met onze downs. Dat is een gemiste kans voor onszelf en voor onze stad!
Laten we beginnen met te praten met elkaar. Want onderzoek wijst uit dat je psychische klachten het beste voorkomt met sociale steun. Het is tijd dat we daar in Amsterdam samen de schouders onder zetten.
Lijst
De Thrive-aanpak
Het netwerk van Thrive bestaat uit partners, sleutelfiguren in de wijken en Amsterdammers die zich inzetten voor de verbetering van de mentale gezondheid van Amsterdammers. Thrive heeft daarbij de rol van kennisdeler, aanjager en verbinder.
Actielijnen
Het plan van aanpak 2024-2026 richt zich op een aantal actielijnen, zoals vastgesteld door het ministerie van VWS.
Deze actielijnen zijn:
- Mentaal gezond in de stad
- Mentaal gezond in de buurt
- Mentaal gezond in het onderwijs
- Mentaal gezond aan het werk